Popović: Preporuka za članstvo Kosova u Savet Evrope krah međunarodnog prava

Maja Popović
Izvor: Ministarstvo pravde

Činjenica da je Parlamentarna skupština Saveta Evrope usvojila izveštaj izvestioca za Kosovo u Savetu Evrope Dore Bakojani, u kojem se preporučuje da se Kosovu odobri da postane član Saveta Evrope je krah međunarodnog prava, saopštila je danas ministarka pravde Maja Popović, prenosi RTV.

Kako je naglasila, ovakav stav PSSE, obesmišljava sve principe i standarde na kojima je zasnovan rad Saveta Evrope i brutalno krši međunarodno pravo.

Zaštita ljudskih prava i ostvarivanje vladavine prava potpuno su obesmišljeni pred naletom političkih odluka, navodi se u saopštenju Ministarstva pravde.

"Tokom briselskog dijaloga samo je Srbija ispunjavala svoje obaveze, dok Kosovo nijednu svoju obavezu nije ispunilo, posebno onu koja se odnosi na formiranje Zajednice srpskih opština. Kurtijev režim je ovakvom odlukom Parlamentarne skupštine Saveta Evrope nagrađen za konstantno etničko čišćenje koje se prema Srbima sprovodi na teritoriji Kosova i Metohije", navela je Popović.

Dodala je da će se Srbija i dalje boriti za istinu i pravdu i za poštovanje međunarodnog prava jer je Kosovo sastavni deo Srbije a to je jedina istina koju nam nikad niko nijednom odlukom ne može osporiti.