Vučević: Odluka iz Strazbura još jedan ekser u mrtvački sanduk međunarodnog prava

Miloš Vučević
Izvor: Kosovo Online

Mandatar za sastav nove Vlade Srbije Miloš Vučević poručio je da je pozitivna odluka Parlamentarne skupštine Saveta Evrope o članstvu Kosova u tu organizaciju još jedan ekser u mrtvački sanduk međunarodnog javnog prava.

Vučević je, gostujući na RTS, naglasio da je Srbija na istom mestu gde je istorijski uvek bila.

"Srbija i juče i danas, a verujem i sutra, svakog može pogledati u oči jer nikom ne nanosi ni zlo, ni bol i pre svega ne krši osnovne principe međunarodnog javnog prava i osnovna pravila i principe koji bi trebalo da važe za druge države. Što se tiče ostalih, svako od njih treba da potraži taj odgovor, ako ih uopšte interesuje. Ono što smo juče videli u Strazburu je nastavak tog festivala licemerja i još jedan ekser u mrtvački sanduk međunanarodnog javnog prava i svih standarda koji bi trebalo da važe", rekao je Vučević.

Dodao je da nije samo pitanje izglasavanje u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope.

"Još je gore kad slušate njihova izlaganja, tih koji su to tobože odlučili da brane i opravdavaju i zaboga da nas sve ubede, i sebe i celu Evropu, kako je dobro kad amputirate deo teritorije jedne države i kako nije bitno da li se danas sprovodi teror nad narodom te države, kako nije bitno šta je stvarno stanje na terenu i kako nije bitno da nisu ispunjeni standardi i pravila i principi koji su postavljeni od tog istog Saveta Evrope. Nije samo pitanje da li je Kosovo država, apsolutno nije, niti je pitanje da se po prvi put podržava ulazak u Savet Evrope neke teritorije koja nije članica Ujedinjenih nacija. Nego i pored svega toga, nisu ispoštovani oni principi i uslovi koje je sam Savet Evrope stavio pred Kosovo. Tri tačke i tri uslova su postavljena, a ključna tačka je ZSO. Posle više od 4.000 dana od zaključenja ili potpisivanja i ratifikacije briselskog sporazuma, ona nije sprovedena, a to je ključna obaveza za Prištinu i albansku stranu na Kosovu i Metohiji. Ono što je sam SE postavio da bi trebalo da bude uslov na putu takozvanog Kosova ka Ssavetu Evrope nije ispunjeno", kazao je.

Istakao je da to nije pitanje "srpske percepcije KiM koje doživljavamo kao integralni, neotuđivi deo naše države, kolevku naše duhovnosti i našeg identiteta, nego je pitanje i da su pogazili i ono što su oni sami postavili zato što im je neko telefonskim putem ili mejlom rekao da ono što je do sada važilo, više ne važi.

"Da tzv. Kosovo i Albanci treba da dobiju neku novu šansu i da budu nagrađeni. Verovatno da budu nagrađeni što su uhapsili Sofronijevića ili prebili Stevanovića u Zubinom potoku, o tome ni reči. Kao što neće biti ni reči o odgovornosti za onog zlikovca koji je pucao u braću Stojanović na Badnje jutro 2023. godine. Nikom ništa, Srbi se ne računaju da uopšte mogu imati žrtve, niti postoji međunarodno javno pravo", istakao je Vučević. 

On poručuje da će se Srbija boriti argumentima, činjenicama, pravom, moralom i verom u sebe.

"Ako mi ne verujemo u sebe, ni drugi neće. Što se tiče finalne faze tog procesa pristupanja gde ne glasaju poslanici nego vlade, nema mnogo manevarskog prostora, ali nema ni predaje. Mi ćemo se boriti. Svi ti što krše međunarodno javno pravo i gaze osnovne moralne norme, na kraju neće ni imati dobro iza sebe, a njihova odluka neće imati trajan karakter i neće moći proizvesti nešto što je nezakonito u zakonito", zaključio je Vučević.

Vlada će biti izabrana u zakonskom roku

Mandatar za sastav nove Vlade kaže da će uskoro predložiti njen sastav i napominje da će Vlada biti izabrana u zakonskom roku.

"Silovanje međunarodnog javnog prava, i ono što nam se sprema u UN sa rezolucijom o Srebrenici nije ništa manja opasnost traži angažman svih nas i važnije je od kadriranja vlade", smatra Vučević.

Kaže, međutim, da će u naredne dve nedelje biti formirana vlada, i da je njegov ekspoze gotovo završen.

"Biramo ljude koji će biti odgovorni u naredne četiri godine. Ovo će svakako biti vlada kontinuiteta i kada je reč o 'Skoku u budućnost',  ali će i neki novi ljudi doneti novu energiju. Pokušaću da otvorim sve društvene oblasti značajne za građane, da vide šta je naša vizija za naredni period", rekao je Vučević.