Radojković: Severna Makedonija će korigovati kurs - bolji odnosi sa Beogradom, distanca od Prištine

Stefan Radojković
Izvor: Kosovo online

Istoričar Stefan Radojković ocenio je da će nova vlada Severne Makedonije više nego prethodna doprineti unapređenju odnosa sa Srbijom, ali i da se može očekivati da će Skoplje zaoštriti odnose sa Atinom i napraviti određenu distancu u odnosu na Prištinu.

Ipak, napominje da ekstremnih zaokreta u politici u odnosu na region neće biti, s obzirom na to da je Severna Makedonija već članica Nato saveza i jedan od kandidata za članstvo u EU.

"Sa druge strane, nova vlada govori o jednom novom trendu u Evropi, dakle ne samo ovde u regionu Balkana, već i šire, gde dolazi do polakog zaokreta od levih i centralno levih partija ka desnom centru ili nekom konzervativnijem političkom spektru. I u tom smislu Severna Makedonija nije izuzetak, ono što je novina barem što se tiče utrašnje politike je da po prvi put imamo stranku koja je koalicioni partner VMRO DPMNE, a to je koalicija 'Znam' koja predstavlja srpsku nacionalnu manjinu u Severnoj Makedoniji", istakao je za Kosovo onlajn Radojković.

Dodao je da je i dalje zastupljena albanska nacionalna zajednica, kao i u prethodnim vladama, s tim što je ona sada manje znečajan partner u aktuelnoj postavci.

Prema njegovim rečima, "brod Severna Makedonija" počeće polako da koriguje svoj kurs.

"Ako ne u spoljnoj politici, onda svakako u unutrašnjoj politici će pokazati da ima više sluha ne samo za nacionalnu zajednicu Albanaca već i za druge nacionalne zajednice u Severnoj Makedoniji", ocnjuje Radojković.

Govoreći o odnosu nove vlade Severne Maedonije prema susedima, pre svega Beogradu i Prištini, istoričar kaže da se mogu očekivati određne promene i na tim relacijama.

"Biće izvesnih nijansi i promena, očekuje se bolji odnosi sa Beogradom, dosta bolji u odnosu sa prethodnom vladom s obzirom na činjenicu da Srbija i Severna Makedonija nemaju nekih velikih bilateralnih sporova. Ono što se može očekivati je da će se povećati tenzije sa Atinom, a što se tiče Prištine, tu će doći do izvesnog distanciranja, neće moći u potpunosti da se prekinu odnosi sa prištinskom administracijom, što i garatuje zapravo manjinski partner u koalicionoj vladi koji dolazi ispred albanske zajednice, ali će sada biti distanciraniji, malo više uslovljen. Očekuje se zapravo da će se polako uvažavati stavovi Beograda jer se on principijelno drži dobrih bilateralnih odnosa sa Skopljem i očekuje unapređenje saradnje", zaključio je Radojković.