Rama: “Mali Šengen” nije alternativa EU, kao da smo u Beketovom komadu

Edi Rama
Izvor: Economia online

Premijer Albanije Edi Rama insistirao je danas na Prespa forumu u Ohridu na daljem razvoju projekta “malog Šengena”.

O

n je poručio da Zapadni Balkan ne mora da čeka na Evropsku uniju da bi imao slobodu kretanja ljudi, robe i kapitala, prenosi Kosova pres.

„Zašto čekati na EU da bismo imali slobodno kretanje ljudi sa ličnim kartama, da imamo sistem jednog šaltera na granici i da ih otvorimo za naše narode? Podrazumeva se da to možemo i sami. Moramo da nastavimo da se krećemo u ovom pravcu”, naveo je on, pojašnjavajući da nema preklapanja između članstva u EU i stvaranja ovog vida zajedničkog tržišta.

“Nazvali smo ga "mali Šengen" da bismo objasnili o čemu se radi. Ovo nije alternativa EU, već pokušaj da našim ljudima pružimo više, koristeći potencijal svih u regionu. Ne preispitujući ništa“, rekao je Rama.

Albanski premijer uporedio je put ka EU sa komadom Semjuela Beketa u kojem se likovi dogovore da negde krenu, ali se posle toga ne miču.

"To oslikava ono što se ovde dešava. Ja više nemam neki osećaj i vrlo sam ozbiljan. Više uopšte ne čekam da se to desi, niti osećam ono što sam ranije osećao, čekajući da se to desi", rekao je Rama, dodajući da to da li ćemo biti ili ne EU “nije na nama”.

“Možemo i da uradimo mnogo stvari dok je u toku drugi čin Semjuela Beketa. Možemo da sarađujemo u regionu, zajedno da se zalažemo i učinimo stvari boljim, da unapredimo našu ekonomiju", rekao je albanski premijer.

Kako je naveo, zajedničkim delovanjem lidera regiona može da se olakša život za sve građane koji u njemu žive.

Rama je naveo da u regionu postoje sukobi koje treba rešiti, kao što je, kako je rekao, sukob Srbije i Kosova, ali takvi sukobi ne bi, dodaje, trebalo druge da drže u nerazvijenosti.

"Možemo se saglasiti ili ne oko tog pitanja, ali dok pokušavamo da ga rešimo nešto možemo da uradimo zajednički. Možda će i taj problem biti manje teško rešiti", ocenio je Rama.

Govoreći o Berlinskom procesu koji podrazumeva saradnju u regionu, Rama je inicijatora tog procesa nemačku kancelarku Angelu Merkel nazvao "papom Evropske unije", a učesnike "vernike koji veruju u religiju EU".

"Mi kao veliki vernici u EU smo došli kod pape i našli se za istim stolom, ne da osporimo prošlost, nego da vidimo kako možemo da izgradimo zajedničku budućnost", rekao je Rama.

Zaključio je da nije ni isfrustriran, ni depresivan i da više nema potrebe da se zemlje regiona žale, moljakaju, već da treba da se razvijaju i rastu.