Rapajić: Ne postoji Zakon o referendumu, ali je peticija urađena po Administrativnom uputstvu

Aleksandar Rapajić
Izvor: Kosovo Online

Izjava koja dolazi iz Opštine Severna Mitrovica je donekle tačna, jer na Kosovu ne postoji Zakon kojim se reguliše organizovanje referenduma, izjavio je za Kosovo onlajn programski direktor organizacije ACDC iz Severne Mitrovice Aleksandar Rapajić, ali naglašava da postoji Administrativno uputstvo o načinu smene gradonačolnika, gde se navodi referendum kao jedan deo procesa.

Slučaj da nešto nije regulisano zakonom, ali je regulisano Administrativnim uputstvom, dovodi prema rečima Rapajića, do pravnog vakuma i zato dolazi do različitih tumačenja.

„Vidimo da opština Severna Mitrovica ima tumačenje da ne postoji zakonska odredba. U skladu sa tim, vidimo da se Centralna izborna komisija ne oglašava već više od mesec dana o predatim potpisima peticije za smenu gradonačelnika na osnovu Aministrativnog uputstva koje je doneseno. Centralna izborna komisija najčešće mnogo brže pregleda potpise kada se radi o izbornim procesima, tako da nije baš jasno zašto dolazi do ovakvog kašnjenja. Imamo i određene informacije iz Prištine koje su isto kontradiktorne, imamo informacije iz novinskih krugova da je peticija prihvaćena, ali dok ne dobijemo zvaničnu informaciju iz institucija ne možemo ništa komentarisati u tom smislu, a imamo i određene analitičare koji navode da ne postoji zakon o referendumu i da je nemoguće organizovati ga. Mislim da to pokazuje koliko pravni okvir nije regulisan, koliko imamo mesta da se neke stvari ne odrade, koje bi trebalo da se odrade, i da ceo ovaj proces Administrativnog uputstva nije napravljen da reši problem, nego da ga samo prolongira što duže“, rekao je Rapajić.

On podseća da procedura, iako nije urađena po zakonu, jeste po Administrativnom uputstvu. 

„Po Administrativnom uputstvu građani su skupili potpise, i sada bi trebalo da se organizuje referendum. Sada dolazimo do glavnog problema. Prvi problem je da se ti potpisi verifikuju, ali čak i kada se ti poptisi verifikuju, ko donosi odluku o referendumu, ko će ga organizovati, ko će pratiti njegov proces? Mnoge te stvari nisu regulisane i tu dolazimo do tog pravnog vakuma gde svaka institucija beži od odgovornosti, a na kraju, pate građeni na terenu, jer i dalje imamo gradonačelnike koji ne odražavaju želju stanovništva“, rekao je Rapajić.