Rašeta: Zbog izbora u SAD i EU slede jači pritisci na Beograd i Prištinu

Dragoslav Rašeta
Izvor: Kosovo Online

Zbog izbora koji naredne godine slede u SAD i EU biće pojačani pritisci i na Prištinu i na Beograd kako bi se u dijalogu i procesu normalizacije u narednim mesecima došlo do nekog opipljivog rezultata, smatra analitičar Dragoslav Rašeta iz "Novog trećeg puta".

Rašeta za Kosovo onlajn ukazuje da će na ubrzavanje ili usporavanje ovog procesa prvenstveno uticaj imati američki predsednički izbori. Podseća da je, dok je postojao veći jaz i neslaganje između SAD i EU za vreme prethodne administracije predsednika Donalda Trampa, bilo veoma teško pomeriti se sa nulte tačke, pa čak i oko tehničkih sporazuma, a kamoli u nekom formalno-pravnom smislu doći do bilo kakvog rešenja. 

"Mislim da je cilj trenutne administracije u Vašingtona da u narednih godinu dana, do predsedničkih izbora u novembru dijalog i proces normalizacije Beograda i Prištine već toliko napreduje da se više ne može dovesti u pitanje da li će on na kraju biti sproveden", ističe Rašeta. 

Kada je reč o izborima za institucije EU, u junu naredne godine, Rašeta napominje da tu može doći do nekih neočekivanih rezultata koji svakako mogu ubrzati ili usporiti i proces dijaloga i normalizacije.

Ukazuje na nedavne izbore u Holandiji, zatim Španiji, gde se očekivalo da će desnica da pobedi, ali na kraju je ipak premijer Pedro Sančez uspeo da sačuva vladu. 

"Tako da može i tu doći do nekih promena, pre svega imaćemo izbore sledeće godine i u Velikoj Britaniji što može uticati na sam odnos EU i Londona. Ali prvenstveno mislim da će se odlučivati oko toga da li će Džozef Bajden uspeti da izbori pobedu i dobije još jedan predsednički mandat ili ćemo videti ponovo republikance na čelu Amerike. U tom slučaju mislim da će doći relativno do usporenja jer vidimo i da Komitet za spoljne poslove u samom Kongresu koji uglavnom čine republikanski kongresmeni ima drugačiji pogled na to kako bi trebalo rešavati ovaj konflikt i sam proces normalizacije i oni pre svega favorizuju neke političare iz prethodne kosovske vlade. Tako da bi tu možda moglo da dođe do nekog usporavanja. Ali, ako demokrate ponovo pobede mislim da će se samo ubrzati rešavanje spora između Srbije i Kosova", smatra Rašeta.

Kada je reč o pojačavanju pritisaka, on ukazuje da smo već videli da je i Prištini i Beogradu rečeno da moraju da ispunjava preuzete obaveze, bez obzira koliko druga strana to koči ili ubrzava. 

"Ono što je donekle odgovaralo i Prištini i Beogradu, da koriste neke mane i usporavanja druge strane kao opravdanje da ne sprovode svoje obaveze, mislim da za to sada, naročito nakon Banjske, više nema prostora. I Prištini i Beogradu je sužen prostor za političko manevrisanje, što smo videli po reakcijama i jedne i druge strane, da su sada mnogo više sklone kooperaciji. I Srbija i Kosovo se nalaze u nezgodnom položaju kada je reč o unutrašnjim prilikama, izbori se bliže u Srbiji, tako da je neophodno pokazati određeni nivo kooperacije sa EU i zapadnim partnerima kako bi se ovo pitanje rešilo", zaključuje Rašeta.