Rašić: Ovim tempom Srbija i Kosovo će voditi dijalog do 2068. godine

Rasic
Izvor: N1 Info

Predsednik Progresivne demokratske stranke i bivši Kurtijev savetnik Nenad Rašić smatra da su rezultati dijaloga koji se vodi između Kosova i Srbije minimalni i da će se „ovim tempom dijalog voditi do 2068. godine“, prenosi Ekonomija onlajn.

Rašić ističe da je dijalog koji se vodi u poslednje vreme „samo improvizacija“.

„Nema pravog dijaloga koji ima zadatak da se ljudi na terenu moraju pratiti, odnosno integracija srpske zajednice u institucije Kosova, naprotiv, ima samo jednu improvizaciju i samo se ovako nastavlja“, rekao je Rašić.

On za nedostatak uspeha u dijalogu krivi Evropsku uniju.

„Poznajući sposobnost Evropske unije u ovom slučaju njene birokratije, čekam da se dijalog nastavi do 2068. Ali, to kažem sa ironijom“, rekao je predsednik Rašić za Front online.

Što se tiče Sporazuma o pridruživanju, prema njegovim rečima, ovaj drugi je potpisan i više se ne može odbiti.

„Ako prihvatite jednu ili dve, ili pet ili šest tačaka sporazuma koji su potpisani, to znači da morate da prihvatite ostalih pet tačaka koje su potpisane, a koje nisu sprovedene. Što znači da smatram da se sporazum, ako je sklopljen i sporazumi koji se potpišu, ne prekidaju automatski u trenutku kada dođe druga administracija“, izjavio je on.

Rašić je kritikovao kosovske institucije zbog ovog sporazuma, a kaže da se rešenje mora naći.

„Zbog toga sam rekao da ne verujem da je dobro da kosovske institucije ignorišu to što je tamo potpisan sporazum u vezi sa ZSO, ali u kom obliku će se to zvati je druga tema koju sam ranije predložio. Kosovske institucije moraju aktivno da reaguju na pronalaženju rešenja, bez obzira na formu Zajednice srpskih opština, ali do sada nisam video nijednu alternativnu ideju ili drugu ideju o kojoj bi se moglo razgovarati“, rekao je Rašić.

Prema njegovim rečima, i kosovska i srpska strana ne pokazuju volju za dogovorom, rekavši da između njih postoji takozvana „bunkerizacija“.

„Zbog toga, umesto kosovskih institucija, pokušao sam da osmislim druge ideje ili alternative, programe ili projekte gde se ZSO može formulisati u oblicima za koje institucije smatraju da su dostupni. Ako dođe do bunkerizacije i bez ikakve ideje, primera ili predloga da se situacija promeni, onda će, kao što sam rekao, ostati u pregovorima do 2068. godine“, rekao je on.