Rojters: EU više neće davati garancije za članstvo državama na Balkanu

eu
Izvor: lajmi.net

Evropska unija, plašeći se političke reakcije u državama članicama, ne može više garantovati buduće članstvo za zemlje Zapadnog Balkana kojima je prethodno obećano mesto u EU, prema četiri diplomate i internom dokumentu, objavila je agencija Rojters.

Neusaglašenost oko teksta deklaracije zemalja članica EU koja bi trebalo da bude usvojena na samitu lidera EU i Balkana 6. oktobra čini se kao potvrda neuspele strategije EU za prijem Srbije, Kosova, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Albanije i Severne Makedonije u svoje članstvo. To se podudara s rasplamsavanjem napetosti između Kosova i Srbije.

Na samitu je EU planirala ponoviti svoje obećanje dato pre 18 godina da će dati "svoju nedvosmislenu podršku evropskoj perspektivi Zapadnog Balkana", prema nacrtu deklaracije o samitu od 11. septembra. Prošli su najmanje dva kruga pregovora, ali bez dogovora, prenose diplomate.

Države EU neće otkriti svoje stavove, ali bogate severne zemlje poput Danske, Francuske i Holandije strahuju od ponavljanja hitnog pristupanja Rumunije i Bugarske 2007. i migracije istočnoevropskih radnika u Britaniju koja je mnoge Britance okrenula protiv EU.

Bugarska se protivi pridruživanju Severne Makedonije zbog jezičkog spora. Čak i ako se to pitanje konačno reši, usporenost odražava paralizu u planu EU da izgradi "prsten prijatelja" od Ukrajine do Tunisa nudeći bliže veze, trgovinu i pomoć.

Umesto toga, Kina i Rusija šire investicije i uticaj. Srbija je u januaru bila prva evropska država koja je primila kineske vakcine protiv koronavirusa za masovnu vakcinaciju.

EU također indirektno pogoršava tenzije u regionu od 20 miliona ljudi, kažu diplomate, jer su balkanski građani sanjali o pridruživanju EU nakon etničkih ratova devedesetih godina prošlog veka kada se Jugoslavija raspala.

Trupe NATO pojačale su u ponedeljak patrole na Kosovu u blizini prelaza koje su blokirali lokalni Srbi gnevni zbog zabrane ulaska u državu automobila sa srpskim tablicama. Srbija ne priznaje proglašenje nezavisnosti Kosova 2008. godine i započela je vojne manevre u blizini granice.

"Moraju se loše ponašati da bi bili primećeni", rekao je visoki diplomata EU u Briselu uključen u balkansku politiku.

"Na Balkanu postoji pogoršanje koje proizlazi iz izgubljenog interesa za prestolnice EU."

EU i Sjedinjene Američke Države zatražile su smirenost, a predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen započela je u utorak trodnevno putovanje u šest balkanskih zemalja kako bi pokazala predanost izvršne vlasti EU regionu. U svom prvom boravku u Albaniji, fon der Lajen je rekla da ostaje pri obećanju da je "budućnost Albanije u EU".

Međutim, kredibilitet EU je narušen, posebno nakon što su Francuska i Holandija privremeno zaustavile proces proširenja pre dve godine, a Bugarska ga sada blokira.

Kosovo i Srbija osećaju se izneverenim od strane SAD, nakon što ih je pre godinu dana pozvao u Belu kuću tadašnji predsednik Donald Tramp da potpišu sporazum o normalizaciji ekonomskih odnosa, da bi to ipak uspelo. EU nije ispunila obećanje da će dozvoliti putovanje bez viza na Kosovo.

Države koje se zalažu za proširenje, uključujući Austriju, Italiju, Hrvatsku, Sloveniju i baltičke zemlje, zameraju Nemačkoj i Francuskoj zbog toga što nisu izvršile pritisak na Bugarsku da ukine veto. Napredak Albanije je također zaustavljen jer je vezan za Severnu Makedoniju u procesu proširenja.

"Sve dok imate toliko država članica, iz ovih ili onih razloga, koje vjeruju da nije u redu dalje proširivati ​​zajednicu EU-a, onda mi zaista ne idemo nikuda", rekao je Džon O'Brenan, stručnjak za evropske integracije na Univerzitetu Mejnot u Irskoj.

Упиши своје име
28. Septembar 2021.
Коначно да је и ову непријатну тему, за Албанце, неко рекао јавно, па макар то био и Ројтерс. Стално овде понављам; нема визног укидања, нема улазак у ЕУ, ни у УН. То није ствар Срба, то је ствар света. Узгред, обратите пажњу на инфлацију и све ће вам бити јасно. Чекам оне активне албанске НАТО ботове да се појаве на ову вест, чудно, никад не долазе на овако неповољне по њих вести, углавном долазе на оне где се прича о мржњи према Србима, да ликују из рецимо Швајцарске, Аустрије итд.