Smolka: O viznoj liberalizaciji 13. oktobra, ukidanje zavisi i od dijaloga sa Beogradom

vizna liberalizacija
Izvor: Reporteri

Portparol češkog predsedništva Vaclav Smolka izjavio je da se očekuje da će izveštaj Evropske komisije o viznoj liberalizaciji za Kosovo biti predstavljen na sastanku Radne grupe za vize 13. oktobra. Kako je rekao za Gazetu ekspres napredak u ukidanju viza za Kosovo zavisi i od političke situacije u regionu, pre svega napretka u dijalogu Kosova i Srbije.

On je rekao da će Predsedništvo Češke učiniti sve što je moguće da se liberalizacija viza za Kosovo što pre stavi na dnevni red ministara, kao i da ta odluka, koja može da potraje nekoliko meseci, može da se donese na ministarskom nivou, bez obzira na to kako se stvari odvijaju na neformalnim sastancima šefova država EU, od kojih će jedan biti održan 7. oktobra.

Kako se navodi izveštaj Evropske komisije koji će 13. oktobra biti predstavljen u pripremnom telu Evropskog saveta pod nazivom Radna grupa za vize poslužiće kao osnova za početak debate o odobravanju vizne liberalizacije u Savetu EU.

"Liberalizacija viza za Kosovo je veoma visoko na dnevnom redu češkog predsedavanja. Trenutno, Evropska komisija priprema izveštaj o trenutnoj situaciji, koji će poslužiti kao osnova za početak debate o odobravanju vizne liberalizacije u Saveta EU. Očekuje se da će ovaj izveštaj biti predstavljen na sastanku Radne grupe za vize 13. oktobra 2022. godine", rekao je on.

Dodao je da podrška, odnosno odobrenje Evropskog saveta nije preduslov u ovom pitanju.

"Važno je da proces Saveta, što može da potraje i nekoliko meseci, je na pravom putu. Aktivno radimo na pozitivnoj odluci što je pre moguće", rekao je Smolka.

On je istakao i da napredak u ukidanju viza za Kosovo zavisi i od političke situacije u regionu, što podrazumeva napredak u dijalogu Kosovo-Srbija.

"Napredak će zavisiti i od opšte političke situacije u regionu, stoga Predsedništvo u potpunosti podržava napore za pozitivnu putanju u dijalogu Beograda i Prištine", rekao je on.

Lideri 27 zemalja Evropske unije sastaće se unapred i 7. oktobra na neformalnom sastanku za koji je portparol češkog predsedništva rekao da ne postoji zvaničan dnevni red.

"Predstojeći sastanak lidera u Pragu je neformalni sastanak bez zvaničnog dnevnog reda. Očekuje se da će sastanak, kojim predsedava predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel, odražavati najhitnije izazove sa kojima se EU trenutno suočava, tj. rat u Ukrajini i energetska bezbednost i njeni ekonomski uticaji", rekao je Smolka.