Sa Merdara vraćen kamion sa srpskom robom, Priština počela da sprovodi nove mere

Na Merdaru se čeka četiri časa
Izvor: Večernje novosti

Sa administrativnog prelaza Merdare jutros je vraćen kamion sa srpskom robom, potvrđeno je za RTS, što praktično znači da je počela primena novih mera koje je sinoć donela kosovska Vlada.

Kosovska vlada objavila je odluku o postepenom uvođenju "reciprociteta" za robu srpskih preduzeća koja se plasira na kosovsko tržište, ocenivši da "barijere Srbije nastavljaju da štete uvoznicima i izvoznicima sa Kosova i izazivaju trgovinski deficit za Kosovo".

Prema izmenama i dopunama vladine odluke, u trgovinskim odnosima sa srpskim preduzećima neophodno je da dokumentacija ima naziv "Republika Kosovo".

Kako je Kosovo Onlajn već objavio, po novoj odluci Vlade Kosova, Agencija za hranu i veterinarstvo je obavezna da koristi grb i ime Republika Kosovo u fitosanitarnim i veterinarskim sertifikatima, dok privrednim subjektima iz Srbije mora da se obezbedi ulazna dozvola za svako vozilo koje prevozi robu koja ulazi na Kosovo u kancelariji za vezu Kosova u Srbiji, navodi se u odluci.

Odluka ostaje na snazi do daljeg, a privredno preduzeće osnovano prema pravilima vlasti u Srbiji ne može da bude priznato kao pravno lice, već samo u skladu sa Zakonom o trgovačkim društvima.