Šahini: Kosovo mora da bude deo regionalnih inicijativa, ali ne kao srpska pokrajina

Agim Šahini
Izvor: © Kosovo Online

Predsednik Alijanse za biznis Kosova Agim Šahini navodi da Kosovo odbija da budeo deo regionalne inicijative "mini Šengen", zbog toga što je "predstavljeno kao srpska pokrajina" i ukoliko se to koriguje on smatra da drugih predrasuda o ovoj inicijativi ne bi trebalo da bude.

Šahini kaže da politika ne bi trebalo da koči regionalnu saradnju i napominje da je na terenu neophodan potpuni slobodan protok ljudi, robe, usluga i kapitala.

“Svaka inicijativa koja otvara put ekonomiji, bez obzira od koga potiče za Kosovo treba da bude prihvatljiva, dok one koje imaju za cilj da smanje autoritet Republike Kosovo treba odbiti. "Mini Šengen" koji je predviđen još pre dve godine, da bude kao dopuna CEFTE, po mišljenju Alijanse za biznis Kosova treba da se prihvati, ali da Kosovo ima svoje pravo i glas kao sve ostale države u regionu. Tu inicijativa koja je van sporazuma CEFTA Kosovo ne odbija zbog toga to što je ono manje, već zbog toga što je to predlog Aleksandra Vučića i Edija Rame”, kaže Šahini u izjavi za Kosovo onlajn.

Ekonomski interes Kosova treba da bude primarni cilj, smatra Šahini, koji istovremeno ističe značaj ravnopravnosti država učesnica u regionalnim inicijativama.

“Sporazum o "mini Šengenu" treba posmatrati sa aspekta šta Kosovo dobija ili gubi od toga, bez obzira od koga dolazi. Ne treba da se odbije samo zbog toga što nije naš predlog. I CEFTA nije bio naš predlog i on nije u skladu sa velikim interesom Kosova, ali smo ga prihvatili. Mi treba da se integrišemo po svaki cenu, ekonomija, privreda, protok robe i kapitala treba da se odvija bez ikakvih smetnji. Srbija i Albanija treba da znaju da je Kosovo država i kao takva mora da bude ravnopravna, a ukoliko se tretira kao srpska pokrajina onda treba da se ukloni ta klauzula i da se nastavi sa daljom saradnjom", ističe Šahini.

On izražava očekivanje da će nova kosovska vlada prepoznati pozitivne strane inicijative "mini Šengen" i da će uskoro postati deo nje.

“Sporazum CEFTA je potpisan u Bukureštu još 2005. godine, tada nismo bili država, već nas je predstavljao UNMIK. Iako on nije bio mnogo u interesu Kosova bio je interes jer smo ušli u grupu sa ostalim državama. A sada kada smo država Kosovo se tretira kao pokrajina. Kosovo nije sila koja može da odbije neki proces koji je u interesu integracije regiona”, zaključuje Šahini.