Šalja: Vučić nije spreman da se sveobuhvatnim sporazumom okončaju pregovori sa Kosovom

Bljerim Šalja
Izvor: Ljajmi

Politički analitičar Bljerim Šalja kaže da ako predsednik Srbije Aleksandar Vučić odbija da prihvati da se pregovori u Briselu odvijajaju između najviših vlasti Srbije i Kosova, onda je nejasno kako vidi se zalaže da epilog ovih razgovora bude normalizacija odnosa između Kosova i Srbije, prenosi Ljajmi.net.

Šalja je naglasio da se govori o “normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije, a ne o normalizaciji odnosa između Prištine i Beograda, niti između Albanaca i Srba”.

„Imamo posla sa dve nezavisne države, (jedna je ponovo uspostavljena 2006. godine, posle uspešnog referenduma Crne Gore za povratak nezavisnosti, druga februara 2008. godine, Aktom o proglašenju nezavisnosti Skupštine Kosova), koja imaju u sebi sve elemente države, dok ih je duga istorija, teška i tragična, jednom zauvek podelila (1999. godine), jer je ista duga istorija, teška i tragična, ujedinila Kosovo sa Srbijom (1912. godine), sa istinskom okupacijom Srbije“, rekao je Šalja.

On je dodao da “nijedna vlada u Srbiji nikada nije želela kosovske Albance u svojoj državi”.

„Uvek su sve srpske vlasti volele Kosovo (njegovu teritoriju), unutar Srbije. I nikada nije bilo moguće da se Albanci odvoje od Kosova u tolikoj meri (masovno, proterivanje i raseljavanje), što bi podrilo vezu između sudbine Albanaca i sudbine Kosova. Sa ove tačke gledišta, koja nije politička teza, već istorijska (tačna, stabilna) rekapitulacija, vrlo je jasno o čemu bi zaista trebalo da razgovaraju predstavnici Kosova i Srbije. Realnost na Kosovu, državi Kosovo, je nepovratna, jer je ova veza između sudbine Albanaca i sudbine Kosova održana stvaranjem države Kosovo, 17. februara 2008 “, poručio je Šalja.

Prema njegovim rečima, srpski predsednik Aleksandar Vučić nije do sada pokazao spremnost da se potpisivanjem sveobuhvatnog sporazuma dođe do epiloga razgovora sa Kosovom.

„Posle ove situacije stvorene u poslednje tri godine u Srbiji i u njenim odnosima sa EU, čini se da Aleksandar Vučić nije voljan i spreman da dođe do epiloga pregovora sa Kosovom potpisivanjem Sveobuhvatnog sporazuma za normalizaciju odnosa sa Kosovom“, zaključio je Šalja.

Zoran
26. Jun 2021.
Sta ima sa okupatorom da se o bilo cemu dogovara?
Nicija nije gorela do zore.