Saljihu: EU ne može da završi proces dijaloga, rešenje jedino u Beloj kući

Fitim Saljihu
Izvor: Kosovo Online

Politički analitičar Fitim Saljihu za Kosovo Onlajn je izjavio da Zajednica srpskih opština može da se formira bez ustavnih izmena i naglasio da konačni sporazum između Kosova i Srbije može da se postigne jedino uz podršku SAD, a ne posredovanjem EU.

Saljihu smatra i da će specijalni predstavnik EU za dijalog Miroslav Lajčak nastojati da vrši pritisak na Kosovo da Zajednicu srpskih opština formira kroz izmenu ustava. 

“Lajčakov stav za promenu ustava radi uspostavljanja ZSO otvorila bi Pandorinu kutiju i za druge promene - ili za ukidanje zabrane pridruživanja drugoj državi ili za preispitivanje dvostruke većine za nevećinske zajednice koja blokira mnoge političke procese na Kosovu”, kaže Saljihu. 

On smatra da je pitanje Zajednice srpskih opština dovelo do zastoja u dijalogu Kosova i Srbije i dodaje da Evropska unija insistira da samo jedna strana, odnosno Kosovo, ispuni sve obaveze iz Briselskog sporazuma. 

Međutim, kako kaže, postoje realne mogućnosti da Kosovo ne uvaži zahteve EU jer "nema naznaka da će Srbija priznati Kosovo".

Saljihu ukazuje da je Kosovo Zajednicu srpskih opština smatralo kompromisnim rešenjem u zamenu da Srbija na kraju pregovaračkog procesa prizna nezavisnost Kosova. 

“Sve dok EU ne insistira na priznanju od strane Srbije, već samo vrši pritisak na Kosovo, i sve dok EU nikada ne govori o uzajamnom priznavanju, onda u očima Kosova izgleda da nema razloga za sprovođenjem Zajednice ako to ne bi donelo priznanje Srbije”, ističe Saljihu. 

On dijalog vidi kao jedino sredstvo kojim može da se reši sukob Kosova i Srbije i napominje da taj proces treba nastaviti. Međutim, sumnja da je EU u poziciji da proces dijaloga privede kraju.

“Iz gore pomenutih razloga, ne verujem da EU može da završi ovo pitanje. Naročito nakon oklevanja EU da otvori vrata zemljama Zapadnog Balkana. EU je izgubila veći deo svoje sposobnosti da ubedi strane da postignu određeni sporazum. Shodno tome, jedina realna mogućnost za rešavanje mirnog sukoba ostaje Bela kuća", kaže Saljihu. 

Saljihu podvlači i da bilo koji posrednik u dijalogu Kosova i Srbije "treba da ima na umu da krhki mir nije rešenje problema". 

"Slučaj Nagorno-Karabaha, gde se sukob ponovo rasplamsao nakon četvrt veka zbog krhkog mira, samo je jedan primer koliko delimičan i krhki mir može biti opasan za sledeće generacije obe nacije”, upozorava Saljihu.