Osmani: Ono što nije ni Biblija ni Kuran, jeste sporazum o ZSO

Vjosa Osmani 03
Izvor: Kosovo Online

Predsednica Skupštine Kosova Vjosa Osmani izjavila je da je Ustav Kosova bolan kompromis, dok sporazumi iz 2013. i 2015. godine, koji se odnose na Zajednicu srpskih opština (ZSO), nisu ni Biblija ni Kuran, prenosi Kljan Kosova.

Osmani je tako odgovorila specijalnom izaslaniku EU za dijalog Miroslavu Lajčaku, koji je pre nekoliko dana izjavio da bi Ustav Kosova mogao da se menja.

Predsednica kosovskog parlamenta je na današnjoj sednici rekla da sporazumi iz 2013. i 2015. koji se odnose na ZSO, nisu ni Biblija ni Kuran.

"Ovi ustupci koji su učinjeni i prema kojima se sada stremi na primenu, protivni su bilo kojem principu za koji i danas EU kaže da je princip EU", navela je Osmani.

Prema njenim rečima, to je protiv principa etničke pripadnosti, protiv bilo koje od ranije pomenutih evropskih povelja.

"Kada govorimo o uniji, uniji da, ali ne u zlu. Ovo želim da kažem svima, uključujući i Lajčaka, koji je rekao da Ustav Kosova nije ni Biblija ni Kuran. Ustav Kosova je naš bolni kompromis", istakla je Osmani.

Poručila je takođe da treba da znaju da ukoliko Skupština želi da zaustavi neki opasan projekat, onda će ga odbiti - to bi bila Skupština koja voli Kosovo.