Selaković: Delimo iste vrednosti sa prijateljima u Africi

Nikola Selaković
Izvor: MSP RS

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković izjavio je da je poseta zemljama juga Afrike bila jako uspešna i da su mu sagovornici sami, bez da ih pita bilo šta u vezi toga, govorili o principijelnom stavu koji imaju kada je reč o teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije na Kosovu i Metohiji.

"Od države do države idete i svuda to čujete. Nikome to niste tražili, ali oni to sami kažu jer tako osećaju, misle i zato što delimo iste vrednosti", naveo je šef srpske diplomatije.

On je izrazio zadovoljstvo time kako su ga dočekali zvaničnici ovih zemalja, ali i time što je Srbija koja je pre samo sedam godina, kako je rekao, bila na ivici ekonomske propasti, danas u stanju da svojim afričkim prijateljima pomogne vakcinama protiv koronavirusa.

Selaković je u prethodna dva dana posetio Zimbabve, Zambiju, Angolu i Namibiju gde je potpisao ugovore o donaciji vakcina Srbije tim afričkim zemljama i susreo se sa najvišim zvaničnicima tih zemalja.

Kako je naveo, svi sa kojima se susreo su istakli koliko im je značajna ta pomoć jer imaju problema u borbi protiv virusa korona i to upravo zbog nedostatka vakcina.

"Ovde situacija nije kao u Srbiji gde imate dovoljno vakcina i građane koji ne žele da se vakcinišu, ovde imate milione ljudi koji žude za vakcinom, koji u njoj vide spas, ali vakcina nema i kada dođete u posetu sa vakcinama onda doživite iskrenu ljudsku pravu zahvalnost", rekao je šef srpske diplomatije.

Dodao je da kada još počnu da govore i o pomoći koja je nekada dolazila iz Beograda, Jugoslavije, u njihovoj borbi za samostalnost i protiv kolonijalizma, da onda to dobije novu dimenziju i onda se govori o tradicionalnom prijateljstvu.

Podsetio je da se u Angoli i Namibiji susreo sa predsednicima tih država, ali i sa više ministara u vladama tih država i ukazao na to da su predsednici zainteresovani da se susretnu sa predsednikom Aleksandrom Vučićem, ali i da su u sve četiri zemlje koje je posetio zainteresovane za produbljivanje saradnje posebno u oblasti poljoprivrede, građevine, telekomunikacija, farmaceutike.

Kada je reč o produbljivanju saradnje, Selaković kaže da postoji mnogo načina da se sarađuje u raznim oblastima, a da su i Namibija i Angola, Zambija i Zimbabve itekako zainteresovani za prenošenje iskustava, transfer tehnologije u poljoprivrednoj proizvodnji.

"Oni imaju problem što stotine hiljada tona hrane godišnje bacaju jer im propada zato što nemaju hladnjače. To je samo jedan segment u kojem možemo da sarađujemo", rekao je Selaković.

Ono što će se desiti u skorijem periodu, prema rečima šefa srpske diplomatije, jeste da će srpske kompanije biti u mogućnosti da investiraju u Africi i otvaraju svoje fabrike gde će zapošljavati tamošnju radnu snagu.

"Mi ove zemlje nikada nismo tlačili, eksploatisali, mi smo za njih prijateljska zemlja i ovde gde god da dođete i kažete da ste iz Beograda vrata se sama otvaraju. Danas se to dešava kada dolazi politička delegacija, sutra će se desiti kada dođe privredna delegacija, a posao nas političara jeste da otvaramo ta vrata privrednicima, da povezujemo narode i da pomažemo saradnju na svim poljima", ukazao je.

Selaković je naveo i da su mu zvaničnici sa kojima se susretao prethodna dva dana izrazili želju da učestvuju na konferenciji koja se održava u Beogradu u oktobru, a povodom obeležavanja 60 godina od održavanja prve Konferencije Pokreta nesvrstanih.

Narednih dana Selaković će biti u zvaničnim posetama Egiptu i Jordanu.