Selaković zahvalio Namibiji na podršci teritorijalnom integritetu Srbije

Ministar Selaković i predsednik Namibije Geingob.jpg
Izvor: Ministarstvo spoljnih poslova Srbije

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković sastao se danas sa predsednikom Namibije Hajgom Geingobom i premijerkom te zemlje Sarom Kugongelvom Amadilom kojima je zahvalio na podršci Namibije teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije.

Selaković je istakao da dve države imaju obostrani interes da sarađuju na multilateralnom planu, a tokom sastanka sa predsednikom Geingobom konstatovano je da dve zemlje veže tradicionalno prijateljstvo i uzajamna podrška.

Selaković je u Namibiji poručio da Srbija visoko ceni podršku koju u očuvanju svog jedinstva i integriteta dobija od te zemlje. 

Šef srpske diplomatije posetio je Namibiju kako bi potpisao ugovor o donaciji vakcina protiv koronavirusa Srbije toj afričkoj zemlji. Reč je o donaciji 30.000 doza vakcina Sputnjik V.

Srpski ministar je istakao da je Srbija zainteresovana za svestrano unapređenje političkog dijaloga kroz razmenu poseta na visokom nivou.

Sagovornici su konstatovali da postoji zajednički interes za unapređenje ekonomske saradnje, a ministar Selaković je poručio da su srpska preduzeća spremna da se posle dužeg vremena vrate na afrički kontinent i da je ekonomske odnose Srbije i Namibije moguće znatno unaprediti u brojnim oblastima kao što su infrastruktura, poljoprivreda, rudarstvo, farmacija…

Selaković je obavestio predsednika Geingoba o predstojećem obeležavanju 60. godišnjice prve konferencije Pokreta nesvrstanih u Beogradu i izrazio očekivanje da će gost Srbije tom prilikom biti i šefica diplomatije Namibije.

Sa predsednicom Vlade Namibije Sarom Kugongelvom Amadilom Selaković je razgovarao o nizu tema od zajedničkog interesa za dve države i preneo joj žaljenje Srbije i njenih građana zbog života koje je u Namibiji odnela epidemija virusa korona i izrazio nadu da će srpska donacija antikovid vakcina u izvesnoj meri olakšati epidemiološku situaciju u toj prijateljskoj afričkoj zemlji.

Premijerka i predsednik Namibije izrazili su zahvalnost za srpsku donaciju vakcina.

Namibijska ministarka inostranih poslova Netumbo Nandi - Ndaitva je izrazila ogromnu zahvalnost te zemlje za pomoć u borbi protiv epidemije virusa korona.

"Nisam mogla ni da zamislim da ćete preći toliki put iz Beograda da potpišemo ugovor o donaciji Sputnjik V vakcina. Vaše prisustvo ovde pokazuje srpsku solidarnost sa Namibijom. Narod Namibije ceni i zahvalan je na ovoj donaciji", poručila je Nandi – Ndaitva.

Podsetila je na pomoć SFR Jugoslavije u borbi za nezavisnost Namibije i izrazila veliku zahvalnost i za to.

"Kao i u ključnim trenucima antikolonijalne borbe, kada su Beograd i Jugoslavija diplomatski, moralno, materijalno i vojno podržavali oslobodilačke pokrete afričkih naroda, tako i sada moja zemlja nastoji da, u granicama svojih mogućnosti, pomogne bratskom narodu Namibije u ovim teškim i izazovnim vremenima", naveo je ministar Selaković.

Prema njegovim rečima, vrednosti i principi koje baštine i Srbija i Namibija su miroljubivo rešenje sporova, tolerancija, ravnopravnost, pravo na održivi razvoj, poštovanje međunarodnog prava, suvereniteta, teritorijalnog integriteta.

"Srbija namerava da nastavi sa političkom saradnjom sa Namibijom, kao i sa drugim državama afričkog kontinenta na poznatim osnovama – poštujući nezavisnost, suverenitet, jedinstvo i teritorijalnu celovitost ne mešajući se u unutrašnja pitanja pojedinih zemalja i uvažavajući pozicije Afričke unije o međunarodnim pitanjima", naglasio je šef srpske diplomatije.

Ja
21. Avgust 2021.
Hvala nambiji!!!!