Selaković očekuje podršku Letonije u traženju kompromisnog rešenja u dijalogu Beograda i Prištine

Ministar Selaković sa kolegom iz Letonije
Izvor: Ministarstvo spoljnih poslova

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković sastao se u Njujorku sa ministrom inostranih poslova Letonije Edgarsom Rinkevičsom i izrazio očekivanje da će Letonija podržavati proces traženja mirnog i kompromisnog rešenja u dijalogu Beograda i Prištine.

Kako se navodi u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova, Selaković je rekao da se, i pored razlike u stavovima o Kosovu, nada da će Letonija, kao država koja je dosledan borac za vladavinu prava i stabilnost u Evropi, podržavati proces traženja mirnog i kompromisnog rešenja u dijalogu Beograda i Prištine. 

Selaković je sagovornika upoznao sa najnovijim pokušajem Prištine da destabilizuje situaciju na terenu, kao i sa činjenicom da sadašnja kosovska vlada javno odbija da sprovede dogovore postignute u briselskom dijalogu uz posredovanje EU.

Ministri su razmenili iskustva dveju zemalja u borbi protiv pandemije virusa korona i nastojanjima da se ekonomija što pre vrati u normalne tokove. 

Selaković je konstatovao da je saradnja naših zemalja dobra i da postoji obostrani interes Srbije i Letonije za intenziviranje ekonomskih odnosa, koji su u ovome trenutku na nivou ispod objektivnih mogućnosti dveju privreda.   

Ministar Selaković je sagovornika informisao o reformskim procesima u Srbiji, kao i sa ekonomskim rezultatima u proteklih sedam godina, naglasivši da je naša zemlja postigla veliki napredak na polju vladavine prava, za koji se očekujemo da će biti prepoznat i valorizovan.  

Šef srpske diplomatije izrazio je očekivanje da će Letonija imati objektivan stav kada je reč o vrednovanju reformskih procesa u Srbiji i da će pružati podršku Srbiji u ostvarivanju ključnog strateškog cilja, a to je punopravno članstvo u EU. 

Sagovornici su razgovarali o saradnji u multilateralnim organizacijama i saglasili se da treba da se nastave političke konsultacije dva ministarstava spoljnih poslova, dodaje se u saopštenju.