Selaković: Srbija opredeljena da jača sveukupne odnose sa Ganom

Selaković sa sa ministarkom inostranih poslova Gane Širli Bočvej
Izvor: Ministarstvo spoljnih poslova

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković razgovarao je danas u Njujorku sa ministarkom inostranih poslova Gane Širli Bočvej.

U saopštenju za javnost se navodi da su se sagovornici osvrnuli na uspešnu saradnju dve zemlje iz perioda Pokreta nesvrstanih i prijateljstva predsednika Tita i Nkrumaha.

Ministar Selaković je izrazio zadovoljstvo i poručio da je od posebnog značaja što će Ganu, kao jednu od država osnivača PNZ, na skupu u Beogradu, povodom  60. godišnjice održavanja Prve konferencije Pokreta nesvrstanih, predstavljati ministarka Bočvej.

Šef srpske diplomatije istakao je da je Srbija opredeljena da jača sveukupne odnose sa Ganom i da bi, u tom smislu, podsticajne bile posete na visokom i najvišem nivou, kao i redovne političke konsultacije dva ministarstva na nivou državnih sekretara.

Selaković je najavio nastavak rada Ambasade Srbije u Gani, koju će voditi privremeni otpravnik poslova, navodeći da se njegov dolazak u Akru očekuje krajem meseca.

Ministar je rekao da Srbija ima interes da razvija ekonomsku i trgovinsku razmenu sa Ganom, koja je u vreme SFRJ dostizala 80 miliona dolara godišnje, istakavši da postoje potencijali za saradnju u oblasti energetike, poljoprivrede, građevinarstva, informacionih tehnologija, farmacije.

Selaković je naveo i saradnju u oblasti visokog obrazovanja kroz program stipendiranja studenata „Svet u Srbiji“, rekavši da je Srbija udvostručila broj stipendija za studente iz Gane i da očekuje da će nastaviti da se interesuju i prijavljuju za studiranje u Srbiji.