Selaković sa predsednikom Egipta, o nastavku dobre saradnje dveju zemalja

Selaković sa predsednikom Egipta
Izvor: Tanjug

Predsednik Egipta Abdel Fatah Al Sisi izrazio je danas, nakon susreta sa ministrom spoljnih poslova Srbije Nikolom Selakovićem, ponos zbog istorijskih odnosa njegove zemlje i Srbije, saopštio je portparol predsednika Egipta, prenosi Tanjug.

Kako se navodi u saopštenju, Sisi je ukazao da su odnosi Egipta i Srbije istorijski i da traju duže od 100 godina.

"To svedoči o konstruktivnom i plodnom procesu saradnje dve strane, bilo na bilateralnom ili međunarodnom nivou“, dodaje se.

Kada je reč o oblasti međunarodnih odnosa, Sisi ukazuje da su Egipat i Srbija uspostavili Pokret nesvrstanih šezdesetih godina prošlog veka.

Egipat teži da ojača tok tih odnosa dve prijateljske zemlje na različitim nivoima, navodi se u saopštenju i dodaje da Egipat teži da se poveća stopa trgovinske i ekonomske razmene dve zemlje, u skladu sa nivoom istaknutih političkih odnosa i u svetlu velikih razvojnih projekata koji se sprovode u Egiptu i velikih investicionih i industrijskih mogućnosti.

Takođe, ukazuje se i na mogućnost da srpske kompanije mogu imati koristi od niza trgovinskih sporazuma koji povezuju Egipat sa arapskim i afričkim zemljama.

Dodaje se da je šef srpske diplomatije istakao da mu je čast što se sastao sa predsednikom Egipta, kao i da je tokom sastanka istakao spremnost za nastavak koordinacije i konsultacija dve prijateljske zemlje u različitim oblastima, ali i težnju za razvijanjem i jačanjem odnosa Srbije sa Egiptom.

Selaković je Al Sisiju u Kairu predao pozivno pismo predsednika Aleksandra Vučića da dođe na konferenciju Pokreta nesvrstanih u oktobru u Beogradu, a koja će se održati povodom obeležavanja 60 godina osnivanja samog pokreta.

"Imao sam priliku da razgovaram i o razvoju saradnje Egipta i Srbije u budućnosti, da sagledamo sve ono što su prednosti 113 godina duge tradicije diplomatskih odnosa između Srbije i Egipta što je odlicna osnova za razvoj naših odnosa u budućnosti. Prisetili smo se i sjajnih dana saradnje između predsednika Tita i predsednika Nasera, ali govorili i o tome da su ekonomski odnosi Srbije i Egipta danas značajno ispod političkih odnosa dve zemlje“, kazao je Selaković.

U ime predsednika Vučića, Selaković je zamolio predsednika Al Sisija da dođe u Srbiju jer je, kako je rekao, upravo taj susret dvojice lidera ono što je neophodno da bi se udružile i dve poslovne zajednice i pokazalo u kom pravcu u budućnosti treba da se kreću odnosi dve države i dva naroda.

Nakon sastanka sa predsednikom Egipta, šef srpske diplomatije sastao se i sa svojim egipatskim kolegom Samehom Hasanom Šukrijem, a, kako je naveo Selaković, sastanak sa Al Sisijem je njemu i Šukriju bio smernica u kojem pravcu treba da razgovaraju.

"Iskoristili smo ovaj dan da razgovaramo, kako o našim bilateralnim političkim odnosima, tako i o potrebi razvoja ekonomske saradnje“, naveo je šef srpske diplomatije.

Podsetio je da su on i ministar Šukri koopredsednici Komisije za ekonomsku saradnju u okviru koje se, kako je rekao, planira prvi biznis forum na kojem će učestvovati predstavnici srpskih i egipatskih kompanija.

Miodrag iz Peći
22. Avgust 2021.
Sada kada je američka blokovska podela predajom Avganistana Talibanima i doveo u pitanje američko prisustvo na KiM Srbija kao nesvrstana i vojno neutralna može biti okosnica nove nesvrstane koalucije koja broji preko 100 zemalja UN.
Ja
22. Avgust 2021.
To je dobto!!!