Seljimi: ABK ne podržava dijalog u kojem ne učestvuju SAD

Seljim Seljimi
Izvor: Klan Kosova

Zvaničnik Alijanse za budućnost Kosova (ABK) i kosovski ministar pravde Seljim Seljimi izjavio je da ta stranka ne podržava nijedan dijalog koji bi mogao da se pretvori u tehnički dijalog, kao ni dijalog u kojem ne učestvuju Sjedinjene Američke Države.

Stranka koju predvodi Ramuš Haradinaj prigovorila je Demokratskom savezu Kosova (DSK) zbog imenovanja Skendera Hisenija za koordinatora za dijalog jer je to, prema njihovim navodima, učinjeno bez ikakvih prethodnih konsultacija sa koalicionim partnerima.

Seljimi je u intervjuu za Kosovapres rekao da je na samom početku pregovora o vladajućoj koaliciji sa DSK, zahtev ABK bio da dijalog treba da bude u funkciji međusobnog priznavanja, unutar postojećih granica.

Tokom dana je objavljeno da će biti sastanaka između lidera DSK i ABK, zbog neslaganja među koalicionim partnerima.

Seljimi je istakao da o tome nije obavešten, ali da se nada da i pored neslaganja o dijalogu koalicija ne bi smela da propadne.

"Naravno da će biti sastanaka, jer su lideri političkih stranaka u stalnoj komunikaciji. Da li će tema tog sastanka biti dijalog, ne znam, ali mislim da su šanse velike da to bude tema. To ne znači da će koalicija propasti, takvi sastanci su trebali da budu održani i ranije i treba ih održavati ubuduće. Zato što lideri kao šefovi ove koalicije moraju biti i nosioci nacionalnih pitanja", ocenio je Seljimi.

Između ostalog, dodao je da ukoliko dijalog između Kosova i Srbije pređe na tehnički nivo, ABK će izgubiti poverenje u taj proces.

"Ako budemo skliznuli u tehnički dijalog, a Sjedinjene Američke Države ne budu za pregovaračkim stolom, tada takav dijalog neće imati poverenje Alijanse, a mi smo glavni partner u koaliciji. Moramo da budemo deo tog procesa", poručio je Seljimi.

Ponovio je da je imenovanje glavnog pregovarača u dijalogu izvršeno je bez konsultacija sa njima i bez konsultacija sa drugim koalicionim partnerima.

"Imenovanje glavnog pregovarača bio je signal da se potencijalno vraćamo u tehnički dijalog. A, to je takođe bila briga koju smo izrazili premijeru Hotiju. I u medijima smo glasno govorili da smo protiv takvog formata beskrajnog tehničkog dijaloga u Briselu, samo radi slikanja, jer bez učešća SAD to nije dijalog", naglasio je Seljimi.

Istakao je da imaju stabilnu vladu, međutim, da se ne ustručavaju se da izraze svoje nezadovoljstvo kao koalicioni partner. Prema njegovim rečima, DSK treba da razmisli o tim problemima.

"Dijalog ne ide onako kako smo mi zamislili da treba da ide. Mi smo za to da u dijalog bude uključen SAD i da ne bude tehničkog dijaloga... U stalnom smo kontaktu i izrazili samo našu zabrinutost i premijeru i ostalim liderima. Mora se naći rešenje sa kojim smo saglasni da ćemo imati sporazum sa Srbijom i da taj sporazum mora biti međusobno priznavanje u postojećim granicama", naveo je Seljimi.

Kosovski ministar pravde je istakao i da postoji velika opasnost da Kosovo, posle 20 meseci pauze u pregovorima sa Srbijom, krene ka tehničkom dijalogu.

"Dijalog se obnovio, ali mislim da postoji velika opasnost da skliznemo u tehnički dijalog. Tehnički dijalog traje već 20 godina, mi smo kao država bili posvećeni tom tehničkom dijalogu, jer smo ratifikovali sporazume u skupštini i sproveli ih. Dok Srbija nije preduzela nikakve korake da poštuje te bilateralne sporazume koje garantuje Evropska unija", naglasio je Seljimi.

Prema njegovim rečima, preterano trajanje tehničkog dijaloga do beskonačnosti, gde imaju dijalog sa Srbijom i nikako se ne slažu, je opasno.

"Zato je za nas kao Alijansu za budućnost Kosova važno da postignemo konačni sporazum sa Srbijom. To bi trebalo da rezultira uzajamnim priznavanjem u postojećim granicama i očuvanjem unitarnog sistema naše države", istakao je Seljimi.

Da bi se to postiglo, poručio je da su bili glasni u zahtevu da SAD učestvuje u procesu dijaloga.

Mišljenja je da je svako udaljavanje SAD sa pregovaračkog stola gubitak za Kosovo.