Seljimi: SAD nezamenjiv partner na unapređenju i konsolidaciji pravosudnog sistema na Kosovu

Seljim Seljimi
Izvor: Twitter

Kosovski ministar pravde Seljim Seljimi sastao se danas, tokom službene posete Sjedinjenim Američkim Državama, sa visokim predstavnikom Kancelarije za međunarodne odnose Ministarstva pravde Brusom Orom.

"Sjedinjene Države su doživotni saveznik i najpouzdaniji partner Kosova, tako da smo blagosloveni što smo kao narod i država prihvatili američke ideale slobode i pravde", rekao je Seljimi, navodi se u saopštenju kosovskog Ministarstva pravde.

Seljimi je, dodaje se, informisao Ora o prioritetnim pitanjima pravosudnog sistema, dostignućima vladavine zakona na Kosovu, mehanizmima koje je Kosovo stvorilo u borbi protiv organizovanog i transnacionalnog kriminala, kao i o daljem unapređenju kredibilnog i efikasnog pravosudnog sistema.

U okviru sastanka, Seljimi i Or su takođe razgovarali o sporazumu o izručenju, posebno o konkretnim slučajevima osoba koje SAD traže, kao i mogućnosti izgradnje kapaciteta tužilaštva i pravosuđa dobijanjem direktne ekspertize u procesuiranju i suđenju predmetima organizovanog kriminala, korupcije i terorizma.

Kako se navodi, Or je ocenjujući dostignuća Kosova uverio Seljimija da ima podršku Stejt departmenta SAD za dalje unapređenje pravosudnog sistema na Kosovu.

Or je, javlja Gazeta Ekspres, ponovio da su SAD bile i ostaće stalni partner i zagovornik jačanja prava i vladavine zakona na Kosovu, zaključuje se u saopštenju.