Seljimi zahteva da se SAD uključe u dijalog

Seljim Seljimi
Izvor: KTV, Koha

Kosovski ministar pravde Seljim Seljimi izjavio je večeras da u dijalogu između Kosova i Srbije treba da bude veća uključenost američkog rukovodstva.

Seljimi je u emisiji “Desku” na KTV-u  rekao da je ovo uključivanje potrebno jer su SAD strateški partner Kosova i zastupaju iste vrednosti.

Prema njegovim rečima, svako udaljavanje koje narušava ravnotežu u povezanosti sa Amerikom i Evropom može pokvariti uravnotežen pristup i da razgovori kliznu u tehnički dijalog.

“Bliža koordinacija sa američkim mehanizmima koji su uključeni u dijalog trebalo bi da bude dostupnija”, poručio je kosovski ministar pravde.

Seljimi: Da bi dijalog bio uspešan, potrebna koordinacija 

Seljimi je ocenio da se i EU i Sjedinjene Američke Države zalažu za zaključivanje dijaloga koji ima za cilj međusobno priznavanje.

Prema njegovim rečima, za završetak dijaloga između Kosova i Srbije, potrebna je koordinacija sa SAD i EU.

"Rekli smo da moramo učiniti više kako bi oni bili deo pregovaračkog stola. Moramo da koordinišemo sa EU i SAD. Takođe, SAD bi trebalo da budu deo pregovaračkog stola", rekao je Seljimi.

Istakao je da bi u dijalogu trebalo da postoji transparentnost i naglasio da je neophodna saradnja svih političkih aktera na Kosovu.

"Zainteresovani smo da ovaj dijalog ima više transparentnosti. Hoti je nosilac dijaloga, jer Ustav Kosova to dozvoljava, ali koordinacija treba da se vrši na transparentniji način. Mora da postoji neposredna transparentnost koja uključuje koalicione partnere i opoziciju", ocenio je Seljimi.

Seljimi: Platforma za dijalog garantuje stabilniju poziciju u odnosu na Srbiju

Seljimi je rekao da su već uklonjene sve prepreke za nastavak dijaloga. Kazao je da je Vlada Kosova stvorila platformu za dijalog u kojoj glavnu odgovornost ima premijer.

Prema njegovim rečima, u dijalogu su obezbeđena dva nivoa pomoći, a prvi je forum lidera parlamentarnih stranaka i forum eksperata.

“Ova kombinacija garantuje da ćemo imati stabilniji položaj u dijalogu sa Srbijom. Platforma ima svoje principe i oni će se sprovoditi tokom dijaloga. Premijer Hoti zatražio je od predsednika da izveštava skupštinu. Ovi principi su vodilja platforme koju će Vlada Kosova predstaviti. Ova platforma se zatim implementira sa kapacitetima koje ćemo uključiti u dijalog”, rekao je Seljimi.

Seljimi: Skender Hiseni će formulisati razgovore, Hoti na čelu pregovora

Kosovski ministar pravde Seljim Seljimi rekao je da je na poslednjem sastanku u Briselu razgovarano o temi nestalih i ekonomskom razvoju.

Prema njegovim rečima, po pitanju  nestalih, kosovska strana insistirala je na otvaranju arhiva jugoslovenske vojske, srpske države, teritorijalne odbrane, dobrovoljaca i paravojnih grupa kako bi dobili više informacija o nestalima.

“Za ekonomski razvoj rekli smo da se zalažemo za zajedničke projekte, ali smo naglasili da treba razgovarati o ekonomskom bilansu, jer je naš bilans negativan. Moramo doći do optimalne ravnoteže”, rekao je Seljimi.

On je ocenio da je imenovanje Skendera Hisenija na mesto državnog koordinatora od strane premijera Avdulaha Hotija, i da će Hiseni da formuliše norme.

Prema njegovim rečima, pitanja o kojima je razgovarao predsednik Srbije Aleksandar Vučić i Hoti trebalo bi da se pretvore u norme, što će, kako kaže, učiniti koordinator Hiseni.

Dalje je dodao da bi vlada trebalo da pruži mogućnosti političkim strankama da se uključe kako bi se postiglo jedinstvo.