Sijarto: Teroristi lako mogu da se sakriju među izbeglicama

Peter Sijarto
Izvor: Ambasada Mađarske u Beogradu

NATO mora efikasno da se uhvati u koštac sa izazovima koji dolaze sa juga i da se suprotstavi terorizmu i migracijama ukoliko je garant evropske bezbednosti, poručio je danas ministar spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto, tokom drugog dana sastanka ministara spoljnih poslova članica NATO u Rigi, prenosi Tanjug.

On je upozorio da tekući pritisak izbeglica na južne i jugoistočne granice Evrope donosi bezbednosne rizike kao što je terorizam i dodao da se "mogu pojaviti još veće mase izbeglica na južnoj granici Mađarske", koji dolaze preko Zapadnog Balkana, prenosi agencija MTI.

Sijarto je ukazao da se moraju razvijati sposobnosti u zemalja na jugu Evrope ukoliko se želi da se bezbednosni izazovi rešavaju efikasnije i konstatatovao da je Mađarska podržala napore Jordana, Libana, Tunisa i Egipta da svoje državne strukture osnaže za borbu protiv terorizma.

"Terorizam pokreće talase migracija, a migracije povećavaju mogućnost za izvođenje terorističkih napada jer se teroristi lako mogu sakriti među izbeglicama i stići do udaljenih delova sveta. Taj scenario moramo da izbegnemo u Evropi", istakao je Sijarto.