Smaka: Formiranje ZSO moguće samo uz promenu Ustava

Riza Smaka
Izvor: Indeksonline

Profesor Ustavnog prava iz Prištine Riza Smaka u izjavi za Kosovo Onlajn navodi da sporazum o principima Zajednice srpskih opština, dogovoren 2015. godine u Briselu u pravnom smislu ne postoji, jer posle negativne ocene Ustavnog suda nije ni ratifikovan u Skupštini Kosova.

“Međunarodni sporazum stupa na snagu danom ratifikacije, a to nije izvršeno tako da je ovaj sporazum pravno nepostojeći. Iznova bi trebalo da se dogovori novi okvir, pa tek onda da se razgovara o njemu sa pravnog aspekta”, kaže Smaka.

On ukazuje da je za prvobitno osnivanje Zajednice srpskih opština sa izvršnim ovlašćenjima potrebno izmeniti Ustav Kosova.

“To je dosta komplikovano pitanje ali po narodnoj srpskoj izreci “Dogovor kuću gradi”, moguće je da se postigne dogovor o osnivanju zajednice u načelu, a da se izvrši ustavna izmena i dopuna jer ustav nije statičan, on se može menjati i dopunjavati i na taj način je moguće pronaći rešenje”, objašnjava Smaka.

Na osnovu odluke Ustavnog suda Kosova, sporan je sporazum o principima Zajednice koji nije u skladu sa Ustavom, pogotovo u oblastima koje se odnose na jednakosti pred zakonom, osnovna prava i slobode, te prava manjinskih zajednica i njihovih pripadnika, kaže Smaka.

“Zajednica opština sa srpskom većinom je sporna iz razloga što zahteva osnivanje jednonacionalnosti, a u Ustavu je definisano da je Kosovo unitarna građanska država, nije ni albanska ni srpska već svih građana Kosova. Tako da ukoliko bi došlo do osnivanja te zajednice sa izvršnom vlašću i politički i ustavni sistem i pravni poredak Kosova će biti narušen”, napominje Smaka.

On dalje navodi da je za to da se poštuju sva prava i Srba i Albanaca i drugih zajednica koje žive na Kosovu, ali kao poznavalac ustava kaže da je protiv osnivanja Zajednice srpskih opština.

“Kosovo je malo, nema kantone, savezne države i nema nikakvog smisla da bude federalna ili konfederalna država. Ukoliko bi došlo do formiranja zajednice, Kosovo bi postalo kao Bosna, koja sve može da bude ali država nikako. Ona je specifična i ne funkcioniše i to prvo ide na uštrb građana ali i države kao celine. Srbi na Kosovu imaju šira i veća prava od bilo koje druge zajednice u evropskim zemljama, tako da im Zajednica srpskih opština praktično ne obezbeđuje ništa posebno”, zaključuje Smaka.