Spahiu: Nastup Kurtija u Severnoj Makedoniji krupna greška, to ne sme da se ponovi

Nedžmedin Spahiu
Izvor: Kosovo Online

Profesor političkih nauka Nedžmedin Spahiu poručio je za Kosovo onlajn da je nastup kosovskog premijer Aljbina Kurtija u Severnoj Makedoniji bio krupna greška koja ne bi smela da se ponovi.

„To je njegova glupost. Ikonografija koja je bila tamo na dočeku Kurtija ne priliči premijeru jedne nezavisne suverene države. To je isto, recimo, kao da se desilo da Đukanovića u Hrvatskoj, ili na Kosovu, dočekuju sa zastavama neke druge zemlje, a ne crnogorske, na primer, sa srpskim zastavama, ili da Pendarovskog dočekuju ne sa makedonskim, nego, recimo, sa bugarskim zastavama, što bi bilo sasvim nedolično“, rekao je Spahiu.

Prema rečima Spahiua, Kurti nastupima poput ovog u Severnoj Makedoniji kvari odnose sa susednim državama, međutim, smatra da će makedonski lideri ovoga puta to istolerisati.

„Ne znam šta je bio Kurtijev motiv, ali mislim da je to jako pogrešna politika koja šteti odnose sa susednim državama, sa prijateljskim državama, kao što je Severna Makedonija. Ne očekujem neko zaoštravanje odnosa, ne zbog toga što on tamo nije uradio ništa loše, nego zato što što makedonski lideri imaju zdrav razum i mislim da će to istolerisati ovog puta, pod uslovom da se u budućnosti tako nešto ne ponovi“, rekao je Spahiu.