Sputnjik: Kosovo je najskuplja američka investicija u svetu

Vojska Kosova
Izvor: Sputnjik

"Takozvano nezavisno Kosovo je jedna od najskupljih američkih investicija u njihovom pohodu za dominacijom u Evropi i svetu, komentariše za Sputnjik Živadin Jovanović, nekadašnji ministar inostranih poslova SR Jugoslavije od 1998. do 2000. godine i predsednik Beogradskog foruma za svet ravnopravnih.

On kaže da je 13,5 miliona dolara za borbu protiv korupcije koliko je Amerika preko Agencije za međunarodni razvoj izdvojila za saniranje korupcije "samo kap u moru". 

"Teško je govoriti precizno o tome koliko je Amerika para uložila u takozvano nezavisno Kosovo ali sigurno je da su u pitanju enormni iznosi. Amerika je, da podsetim, ulagala i u terorističku OVK devedesetih, u njeno opremanje, naoružavanje i obuku i to je trajalo godinama, pre agresije NATO-a na SRJ,“ dodaje Jovanović.   

Amerika je uložila ogroman novac i u agresiju na SRJ podseća naš sagovornik i  napominje da ni jedna država nije objavila, ali ni sam NATO, tačan iznos koji je utrošen na bombardovanje.

"U svakom slučaju u pitanju su stotine i stotine miliona ako ne i milijardi koje su Amerikanci angažovali što svojih što iz izvora svojih evropskih saveznika. Iz svojih geostrateških interesa oni su morali da održavaju  taj svoj projekat zvani nezavisno Kosovo, kako bi održali svoj položaj u Evropi i geostrateški položaj prema istoku. Suština je da je Kosovo za Ameriku poligon za demonstraciju geopolitičke ekspanzije ka globalnim činiocima," objašnjava Jovanović.

NATO "sprovodnik" američkog novca

Po njegovim rečima, NATO je takođe jedan od glavnih sprovodnika američkog novca ka Kosovu koje se definiše i kroz obuku preobučenih terorista OVK u takozvanu Vojsku Kosova, ali i kroz donacije ozbiljnog naoružanja koje dobija Kosovo od Amerike ali i od drugih jakih država, pobornica nezavisnog Kosova. 

Doktor međunarodnog prava iz Slovenije Danijel Igrec napominje da je ovo već treći put ove godine da SAD šalju finansijsku pomoć samoproglašenim institucijama kosovskih Albanaca.

"U proteklom periodu imali smo američke donacije za razvoj tzv. kosovskih nezavisnih medija ali i donaciju nekoliko desetina oklopnih vozila i dronova za potrebe tzv. vojske Kosova," napominje sagovornik Sputnjika. On je uveren da Bajdenova administracija na ovaj način želi da pokaže da je u punoj meri posvećena zaokruživanju projekta nezavisnog Kosova i da ima za cilj, da kao najveći međunarodni pokrovitelj kosovske paradržave pomogne u procesu izgradnje njenih institucija.

„Vašington pokušava da ojača one segmente kosovskog sistema koji su neophodni kako bi se tobože pokazalo da je tzv. Kosovo funkcionalna država i u političkom i u bezbednosnom pogledu. Ne isključujem mogućnost da će ta sredstva biti iskorišćena i u određene hibridne i propagandističke svrhe protiv Srbije i srpskog naroda na KiM,“ dodaje dr Igrec.

Međutim, kako kaže, koliko god Amerikanci pokušavali da predstave tzv. Kosovo kao pravu državu činjenica je da je ono danas jedan neodrživ sistem, jedan podbačeni politički projekat koji dugoročno neće opstati.

"To potvrđuju i analize uglednog američkog časopisa „Nešnal interest“ u kojima se navodi da su SAD u proteklih dvadeset godina u kosovski projekat uložile pedeset puta više vojne i dvadesetpet puta više finansijske pomoći nego u ratom razoreni Avganistan ali je uprkos tome prema svim karakteristikama tzv. Kosovo jedna propala država".

Agim Šahimi, predsednik biznis alijanse Kosova, ne krije da Amerika novčano pomaže Kosovo, ali tačan iznos koji dolazi iz te države ne zna.

Ne znamo koliko ali hvala im

"Teško je reći koliko je Amerika uložila da Kosovo dobije slobodu i ekonomski i politički razvoj ali sigurno se radi o desetinama milijardi dolara. Kosovo je najmlađa zemlja i mi smo zahvali što Americi što nam pomaže", kaže naš sagovornik.

Po njegovim rečima glavna privredna grana na Kosovu u koju Amerika najviše ulaže je IT sektor, i mladi ljudi sa Kosova koriste te benefite, a "svoju pamet i znanje u ovoj oblasti" prodaju raznim raznim velikim firmama i državama.

"Osim u ovo Amerika ulaže i kroz firme koje otvara a jedna od većih koja je skoro otvorena i koja radi samo za američko tržište vezana je za proizvodnju montažnih kuća", objašnjava Šahimi.

Kako kaže njihove bezbednosne snage se obučavaju po najvišim standardima američke vojske, Amerika školuje i kadete i druge studente i to sve Kosovo ne košta ništa.

"Normalno je da Amerika ulaže u našu bezbednost jer na Kosovu se nalazi jedna od najvećih američkih baza Bondstil", naglašava on.

Inače, prema nekim vojnim sajtovima puna obuka jednog američkog vojnika košta u proseku od 30 do 50 hiljada dolara.

Obuka jednog vojnika košta 30.000 dolara     

Amerika je u poslednje vreme kao podršku na putu ka samoodrživosti Kosova, u maju ove godine dala 1,6 miliona dolara, a američki Stejt department je izdvojio i pola miliona dolara za formiranje „alternativnih izvora informacija“ za korisnike srpskog jezika, kao i da pomogne „nezavisnim“ medijima na tzv. Kosovu da se bore protiv „dezinformacija“, uključujući i „ruskih“ u aprilu ove godine. Nedavno je subvencionisala i kupovinu dronova za tzv. Vojsku Kosova u vrednosti od 4,6 miliona dolara (11,9 miliona evra). I ovo su smo od nekih detalja koji su objavljeni u medijima.

Prema medijskim izvorima (BBC) Amerika je u periodu d 2000. do 2010. za kosovsku „državnost“ izdvojila 1,4 milijarde dolara, dok je međunarodna zajednica na Kosovo investirala tada 40,7 milijardi dolara.

Podsećanja radi, novinar Bi-Bi-Sija pokušao da u emisiji izračuna troškove rata posle čega je praktično nestao, a svi podaci koje je izneo su demantovani. Čak i kroz suđenje Toniju Bleru, koji je prikazao samo troškove za gorivo u tom ratu, uspešno je izbegnuto da se otkrije koliko je samo Veliku Britaniju koštao rat na Kosovu, odnosno vazdušni rat protiv Srbije, prenosi Sputnjik.

Moi
05. Jul 2021.
Bravo republika Kosova
Rudi
05. Jul 2021.
Bravo USA Go Go Republik Kosova
PR
05. Jul 2021.
Amerikanci sve rade prvo iz proračuna. Svakome je jasno da nemaju više nikakav račun da troše svoje pare i resurse na Albance i njihove dalavere.
Slavko
05. Jul 2021.
29.6%
According to the results of LFS in 2018, the unemployment rate is 29.6%. The most pronounced unemployment is to females by 33.4%, compared with males, by 28.5%. The most pronounced unemployment rate is in the age group 15-24 years old by 55.4%.
Slavko
05. Jul 2021.
Population below poverty line
Positive decrease 17.6% (2015)[8]
Negative increase 21.6% on less than $5.50/day (2017)[9]
Упиши своје име
05. Jul 2021.
Поред много нетачних чињеница, највише стрчи ова о IT зато што се зна да се у ту економску грану навијше улаже у Србији, Бугарској и Румунији.