Sretenović: Makron uputio pretnju u nameri da smiri tenzije koje je Kurti izazvao na Kosovu

Stanislav Sretenović
Izvor: Kosovo Online

Stanislav Sretenović iz Instituta za savremenu istoriju kaže da je poslednja izjava francuskog predsednika Emanuela Makrona, o mogućem preispitivanju vizne politike ukoliko Srbija i Kosovo ne sprovedu francusko-nemački predlog, izašla iz okvira uobičajene diplomatske komunikacije i da više ulazi u sferu blagih pretnji.

Sretenović dodaje da sada treba očekivati i poruku kojom će Makron tražiti konretne akcije u pravcu deeskalacije, smirivanja tenzija i poštovanja pravila ponašanja.

"Takve izjave svakako možete čitati kao pritisak. Moramo da vidimo šta će se konkretno desiti sa odnosima na terenu i kako političari, posebno oni iz zemalja Kvinte, misle da reše problem tenzija", navodi Sretenović za Kosovo onlajn.

On pojašnjava da je Makron juče na konferenciji kao glavnu poslao poruku da francuski ambasadori ubuduće rade na uspostavljanju ponovnog značaja Francuske u međunarodnim odnosima, a u kontekstu rata u Ukrajini i određenog osećanja slabosti unutar EU, posebno na relaciji Pariz i Berlin.

Drugi nivo Makronove analize, kako navodi Sretenović, se odnosi na samu EU, koja ima osovinu Pariz - Berlin kao motor, a koja u određenim situacijama slabi, dok se treći nivo analize tiče konkretnih političkih dešavanja u svetu, pa i na Balkanu, odnosno u Srbiji, pa i na Kosovu. 

"Stavovi o regionalnim pitanjima proizilaze iz opšte slike koju je Makron želeo da da. To konkretno na Balkanu znači kontinuitet francusko - nemačke politike na smirivanju tenzija između Srba i Albanaca, tenzija koje je u poslednje vreme jednostranim potezima podstakao Aljbin Kurti, i na ponovnom uspostavljanju nekog tehničkog rešenja na terenu koje će biti vezano za smirivanje duhova i za konkretna rešenja svakodnevnog života ljudi", navodi Sretenović.

Dodaje da ako se analiziraju izjave Makrona, pa i ostalih evropskih političara, može da se primeti da te izjave idu od ekstremno pretećih do ekstremno umirujućih.

Pojašnjava da je to jedan metod u diplomatiji i politici kojim se po mišljenju tih ljudi koji tako vode politiku doprinosi deeskalaciji i smirivanju situacije.

Ukazujući da se nalazimo u globalnoj situaciji koja je vrlo kompleksna i gde ima nekolilko žarišta, Sretenović ukazuje da nikome nije u interesu da se na Balkanu izazove kontrareakcija i komplikovanje situacije i eventualno javljanje novog žarišta.

"Nikome to nije u interesu, mislim da će Srbija znati dobro da pročita ove izjave i da svojom politikom kao i do sada doprinosi smirivanju situacije, a na dobrobit Srba na Kosovu. Aljbin Kurti je svojim izjavama i svojim postupcima često izazivao ne samo Srbe, već celokupnu međunarodnu zajednicu i ja se nadam da će ga naredni period dovesti do stava koji će biti manje radikalan, manje izazivački i mnogo više praktičan, a na dobrobit smirivanja situacije na Kosovu, jer to svima ide u prilog", zaključio je Sretenović.