Šta je na adresi na kojoj se nalazi navodna Ambasada Kosova u Beogradu

Vlada Kosova
Izvor: Reporteri

Na adresi u Beogradu koja se pominje na navodnom sajtu kao adresa Ambasade Kosova u Srbiji, nalazi se Delegacija Evropske unije, predstavništvo jedne farmaceutske firme, kao i druge IT firme, prenosi TV N1, a povodom spekulacija da je u Srbiji otvorena Ambasada Kosova.

Oznake da se tu nalazi navodna Ambasada Kosova nema na vratima, ali ni oznake Kancelarije za vezu Kosova u Srbiji, koja jeste upisana na istoj adresi.

U medijima su se pojavili navodi da se na sajtu Ministarstva spoljnih poslova Kosova u rubrici "ambasade" navodi i Srbija.

U tom odeljku, kosovsko ministarstvo navodi da se u Beogradu nalazi Kancelarija za vezu Kosova u Srbiji, osnovana Briselskim sporazumom iz 2013. godine. Ta kancelarija nalazi se u istoj zgradi kao i EU delegacije, na Novom Beogradu.

"Primarna odgovornost Kancelarije za vezu Kosova u Srbiji je da prati pitanja u vezi sa normalizacijom odnosa između Kosova i Srbije i da se bavi svim problemima koji mogu nastati na dnevnoj bazi, uključujući i one sa kojima se suočavaju državljani Republike Kosovo koji borave u Srbiji ili tokom tranzita preko teritorije Srbije“, piše na sajtu.

Ministarstvo spoljnih poslova Srbije (MSP), preneo je FoNet, navelo je da oni nemaju diplomatski status, niti predstavljaju uvertiru za otvaranje ambasada, već da imaju zadatak da pomažu u međusobnoj komunikaciji i nadgledaju sprovođenje postignutih dogovora.

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić je izjavio da sa Prištinom nikada nije bilo govora o otvaranju ambasade Kosova ili davanju nadležnosti koje imaju ambasade.​