Stano: Kosovo mora da ispuni obaveze, ako ima ambiciju da se eventualno pridruži EU

stano
Izvor: www.euractiv.com

Reagujući na navode ministarke spoljnih poslova Kosova Meljize Hardinaj Stuble da bi formiranjem ZSO moglo doći do stvaranja "republike Dodik", portparol EU Peter Stano istakao je za portal Kljan Kosova da su takvi navodi i tvrdnje krajnje spekulativni, dodajući da EU ne nameće državni sistem na Kosovu.

"EU ni u čemu ne naređuje, niti dozvoljava ili zaustavlja partnere u regionu. EU im pomaže u postizanju navedenog cilja integracije u EU. U tom kontekstu, EU i njene države članice podsećaju svoje partnere na zapadnom Balkanu da moraju da ispune svoje međunarodne obaveze i da deluju u skladu sa svojim ambicijama da se eventualno pridruže Evropskoj uniji", napomenuo je Stano.

Pored ministarke Haradinaj Stubla, i predsednica parlamenta Vjosa Osmani je upozorila na stvaranje modela Republike Srpske formiranjem ZSO.

Upozorila je čak i specijalnog predstavnika EU za dijalog Miroslava Lajčaka da Skupština neće ratifikovati konačni sporazum koji dozvoljava "bosnizaciju Kosova".

Nakon insistiranja Srbije na ZSO, premijer Avdulah Hoti je obećao da je to pitanje zatvoreno 2015. godine i da neće biti ponovo otvoreno.