Stano: Lajčak je samo objasnio da međunarodni sporazumi predviđaju i ustavna prilagođavanja

stano
Izvor: www.euractiv.com

Komentarišući optužbe predstavnika prištinskih vlasti na račun specijalnog izaslanika EU Miroslava Lajčaka, koje su se prethodnih dana mogle čuti povodom njegove poruke da "kosovski ustav nije biblija" i da se može menjati, portparol EU Peter Stano za Kosovo Onlajn kaže da nije siguran "šta je razlog navodne kritike i ko je njihov izvor".

"Nisam siguran šta je razlog za navodne kritike i ko je njihov izvor, zato što visoki predstavnik EU Lajčak nije rekao da - ustav nije biblija i da se može menjati. On je objasnio šta se događa kada pregovarate o međunarodnom sporazumu. Kada postignete međunarodni sporazum, neophodna zakonska prilagođavanja moraju biti razmotrena od strane vlade, uključujući i ona na ustavnom nivou, kako bi ih integrisali u svoj unutrašnji pravni i konstitutivni poredak. Ovo se odnosi i na Kosovo i na Srbiju“, naveo je Stano u odgovoru na naše pitanje.

Albanski političari u Prištini su prethodnih dana veoma burno reagovali na račun Lajčaka povodom mogućnosti promene kosovskog ustava. Nezavisno od toga da li su u vlasti ili opoziciji svi redom odbijaju bilo kakvu pomisao menjanja ustava zbog konstituisanja Zajednice srpskih opština, a iz Alijanse za budućnost Kosova se čuo i zahtev da kosovska strana traži isključenje Lajčaka iz daljeg procesa dijaloga.

 

D
19. Oktobar 2020.
Znaci najavljujete promenu Ustava Srbije,kako bi izbacili preambulu o KiM.Ne zaboravite da promenu Ustva Srbije mkze samo narod da odobri na referendumu.Vucicu znaj da to znamo.Pazi sta radis.