Stano: Sastanak glavnih pregovarača Beograda i Prištine u utorak u Briselu

Peter Stano
Izvor: Kosovo Online

Portparol EU Peter Stano najavio je da će u utorak, 19. marta, u Briselu biti održan sastanak glavnih pregovarača u dijalogu Beograda i Prištine, na kojem će glavna tema biti odluka Centralne banke Kosova o dinaru, kao i sprovođenje Ohridskog sporazuma.

"Kao što smo rekli nakon prvog sastanka koji je bio posvećen odluci CBK, potrebno je još razgovora", rekao je Stano i dodao da je specijalni izaslanik EU Miroslav Lajčak pozvao glavne pregovarače da dođu u Brisel i nastave razgovore o odluci CBK, ali i o drugim važnim temama. 

On je ocenio da je to bio dobar razgovor na koji su strane poslale onoga koga su smatrale najadekvatnijim da raspravlja neposredno posle odluke CBK.

"Sastanak je rešio neka pitanja, dotakao se nekih stvari i ostavio neke stvari koje treba da se prate. I ovo je upravo taj nastavak, ali u ovoj fazi sa glavnim pregovaračima sa obe strane", istakao je portaparol EU.

On je naveo i da neće komentarisati zamerke kosovske vlade tokom ove i prethodnih rundi razgovora i podsetio da je EU jasno pozvala obe strane i da je njima prepustila koga će da pošalju da se nosi sa problemima koji su nastali usled nedostatka koordinacije i jednostranih poteza, koji su napravili probleme u dijalogu. 

"Ali dobra stvar je da smo počeli da se bavimo time u okviru dijaloga, tako da će to biti jedna od tema na agendi sledećeg utorka. I naravno, sveobuhvatna primena takozvanog Ohridskog sporazuma je jedna od najhitnijih tema", poručio je Stano.