Sve veći broj demokrata u Senatu poziva Boba Menendeza da podnese ostavku

Bob Menendez
Izvor: Gazeta Express

Senator iz Nju Džersija Kori Buker pozvao je danas demokratskog senatora Boba Menendeza, koji je na federalnom nivou optužen za krivična dela koja su povezana sa korupcijom, da podnese ostavku, čime se pridružio stalno rastućem broju demokrata u Senatu, piše CNN.

Buker, koji je rekao da mu je optužbe protiv Menendeza "teško povezati sa osobom koju poznaje", pridružio se horu demokrata u Senatu, uključujući nekoliko onih koji će se suočiti u trci za reizbor sledeće godine.

Optužbe protiv Menendeza, koji je pred reizborom sledeće godine, dolaze u teškom trenutku za tesnu demokratsku većinu u Senatu koja se suočava sa teškom borbom da zadrži kontrolu.

Iako je Nju Džersi pouzdano "plava država" na nacionalnom nivou, demokratski guverner Fil Marfi osvojio je drugi mandat 2021. sa samo 3 boda, što je republikancima dalo razlog za optimizam – posebno ako je Menendez na glasačkom listiću dok je pod optužnicom.

I guverner Nju Džersija je pozvao senatora Menendeza, kolegu demokratu, da podnese ostavku.

Demokratsko rukovodstvo Senata je zauzelo pristup čekanju da vide šta će biti sa slučajem Menendeza, a lider većine Čak Šumer nije pritiskao svog kolegu da ode do danas.

Međutim, Bukerov poziv bi mogao otvoriti vrata za unutarstranačko neslaganje.

"Senator Menendez se ponovo suočava sa federalnom optužnicom, onom koja sadrži šokantne optužbe o korupciji i specifične, uznemirujuće detalje o prekršajima", rekao je Buker pozivajući se na prethodni slučaj u kojem je Menendez na kraju pobedio.

Dodao je da veruje da je povlačenje najbolje za one kojima je senator Menendez proveo svoj život služeći.

Buker je prekinuo ćutanje nakon sličnih poziva demokrata iz Senata, uključujući Tami Boldvin iz Viskonsina, Džona Testera iz Nevade i Džekija Rozena iz Nevade, koji se svi suočavaju sa konkurentskim trkama za reizbor sledeće godine.

"Dok senator Menendez uživa pretpostavku nevinosti dok mu se ne dokaže krivica i da će imati svoj dan na sudu da se brani, verujem da je najbolje za njegove birače, američki narod i našu nacionalnu bezbednost da senator podnese ostavku", rekao je Boldvin.

Tester je ponovio Boldvinovu zabrinutost rekavši da bi Menendez "trebalo da podnese ostavku zbog poverenja javnosti u američki Senat".

Rozen je nazvao optužbe sa kojima se Menendez suočava "smetanjem pažnje koje podriva dvostranački rad koji treba da se uradi u Senatu za američki narod".

Senator iz pensilvanije Džon Feterman prvi je pozvao Menendeza da da ostavku, a pratili su ga senatori Šerod Braun iz Ohaja i Bob Kejsi iz Pensilvanije, koji se smatraju ranjivim za ponovni izbor sledeće godine.

Menendez i njegova supruga Nadin Arslanjan Menendez optuženi su da su prihvatili "stotine hiljada dolara mita" u zamenu za uticaj senatora.

Tužioci navode da je mito uključivalo zlato, gotovinu, otplatu hipoteke za kuću, nadoknadu za posao i luksuzno vozilo.

Menendez je juče optužio one koji su ga pozvali da da ostavku da su "požurili sa presudom" zbog "političke svrsishodnosti".

"Priznajem da će ovo biti najveća borba do sada", rekao je Menendez, govoreći o pravnoj bitci koja je pred njim i dodao: "Ali, kao što sam izjavljivao tokom celog ovog procesa, čvrsto verujem da kada se iznesu sve činjenice, ne samo da ću biti oslobođen, već ću i dalje biti viši senator Nju Džersija."

Tužioci traže da Menendezu bude oduzeta imovina, uključujući kuću u Nju Džersiju, Mercedes-Benc iz 2019. i oko 566.000 dolara u gotovini, zlatnim polugama i sredstvima sa bankovnog računa.

Menendez je u javnosti na Zapadnom Balkanu poznat po izjavama protiv formiranja Zajednice srpskih opština na Kosovu, favorizovanju Albanaca i zalaganju za kažnjavanje Srbije, kao i po svojim opaskama na račun predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Bob Menendez je bio među potpisnicima pisma u kojem se traži "kritičniji odnos prema Srbiji".