Tokom 2022. Srbi na Kosovu bili na meti 150 puta, Kurtijeva vlast duplirala broj incidenata

Hapsenje Srbina na Gazimestanu
Izvor: Kosovo Online

U toku 2022. godine na Kosovu je zabeleženo 150 etnički motivisanih incidenta. U proseku, dešavali su se gotovo svaki drugi dan. U njima su Srbi fizički napadani, hapšeni, kuće srpskih porodica pljačkane ili su na njima ispisivani grafiti UČK, crkveni objekti obijani, a patrijarhu SPC zabranjen je ulaz na Kosovo.

Nešto manje incidenata - 128 zabeleženo je tokom 2021. godine, dok ih je 2020, pre dolaska na vlast lidera Samoopredeljenja Aljbina Kurtija, bilo 80, značajno manje ili gotovo duplo manje nego u 2022.

Poslednji mesec prošle godine svakako će ostati upamćen po nizu nemilih događaja. Na administrativnom prelazu 9. decembra uhapšen je Miljan Adžić i određen mu je pritvor od 30 dana bez ikakvog pravnog osnova, dan kasnije pripadnici Kosovske policije su na administrativnom prelazu Jarinje uhapsili Dejana Pantića, policajca koji je 5. novembra izašao iz kosovskih instutucija, a 15.12. zbog navodnih ratnih zločina uhapšen je Slađan Trajković koji je takođe prethodno napustio Kosovsku policiju. 

Pripadnici ROSU su 11. decembra sa blindiranim vozilima, pod punim ratnim naoružanjem upali na branu Gazivode, uperili puške u radnika V. K, iscepali srpsku zastavu i oterali ga sa radnog mesta. Istog dana je Kosovska policija maltretirala radnika "Elektrokosmeta" iz poslovnice Zubin Potok, Milana Tomaševića, kod brane jezera Gazivode, kada je krenuo da otkloni kvar. Porodici Petrović iz Velike Hoče policija je zaplenila 42.000 litara vina.

Vlasti u Prištini zabranile su 25. decembra patrijarhu SPC Porfiriju da dođe u Pećku patrijaršiju uoči Božića, a dan kasnije ga i vratile sa administrativnog prelaza Merdare. Istog dana je zabranjen ulazak na Kosovo i novinarki RTS-a Svetlani Vukmirović koja izveštava o životu Srba na Kosovu. 

Početkom novembra ispred kuće porodice Trajković u mestu Kišnica nadomak Gračanice, grupa Albanaca bacila je molotovljev koktel, što je treći napad na porodicu Trajković u poslednje dve godine.

U Gračanici 1. oktobra ranjen je Ljubomir Mirić (55). Nekoliko dana kasnije obijena je i opljačkana kuća povratnika Ilije Tošića iz Osojana.

Pripadnici ROSU 19. oktobra pretresali su vozilo dvadesetogodišnjeg Srbina N.T. u Zubinom Potoku i zadali mu više udaraca u predelu glave i nogu, bez ikakvog povoda. 20.10. na vratima Hrama Hrista Spasa u Prištini postavljena je albanska zastava.

Tokom avgusta obijene su dve prodavnice mešovite robe u Velikoj Hoči, vlasnika Bojana Pavlovića i Dušana Lukića i iz njih je odneta roba i novac, što je bila druga pljačka u toku 2022. istih objekata, a počinioci nisu pronađeni. Na porodičnu kuću Zorana Jovanovića u multietničkom selu Mogila u opštini Vitini 11.07. bačena je ručna bomba.

Među samo nekim incidentima tokom juna zabeleženo je i hapšenje Milorada Đokovića, povratnika iz Vitomirice pod sumnjom da je navodno počinio ratne zločine, obijeno je i opljačkano 11 srpskih povratničkih kuća u mestu Klobukar kod Novog Brda, dvojicu mladića srpske nacionalnosti B.S. i V.D. iz Parteša napao je Albanac nožem i zadao im teške telesne povrede, obijena je i opljačkana crkvena kancelarija u Donjoj Gušterici, u selu Gojbulja kamenovana je osnovna škola „21. novembar“, na ogradi placa porodice Trajković, u Kišnici kod Gračanice, ispisan je grafit „UČK“.

Jedan od možda najdrastičnijih primera postupanja kosovskih vlasti je držanje pola godine u zatvoru Nikole Nedeljkovića, mladića iz Beograda koji je došao na obeležavanje Vidovdana na Gazimestan. Tu je uhapšen, a zbog optužbi za navodno raspirivanje mržnje bio je u zatvoru šest meseci. 

Pre tačno godinu dana, na Badnji dan 2021. godine, kamenovan je parohijski dom u Vitomirici kod Peći, a pripadnici ROSU pod punim naoružanjem upali su i pretresali četiri srpske kuće u Štrpcu.  

U toku 2021. i 2022. godine direktoru Kancelarije za KiM Vlade Srbije Petru Petkoviću zabranjeno je da poseti Kosovo deset puta. 

Da uđu na Kosovo zabranjeno je i zdravstvenim radnicima iz Novog Pazara koji su krenuli u obilazak Prizrena, mladim srpskim sportistkinjama iz Odbojkaškog kluba Radan iz Lebana koji je trebalo da nastupe na Vidovdanskom turniru u Donjoj Gušterici. Pomoćniku direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Ivanu Vujiću koji je trebalo da prisustvuje obeležavanju slave Miholjdan u Velikoj Hoči, ministru za nauku i tehnoloski razvoj, Nenadu Popoviću, predsedniku Komisije za nestala lica, Veljku Odaloviću, predsedniku banjalučkog Odbora za pomoć Srbima sa KiM, Miloradu Arlovu, ministrima u Vladi Srbije, Dariji Kisić Tepavčević, Branku Ružiću, Vanji Udovičiću i direktoru Kancelarije za IT i eUpravu, Mihailu Jovanoviću, koji su trebalo da prisustvuju obeležavanju Vidovdana.