Ukaj: Misija Euleks i Specijalni sud propali eksperimenti

Fidan Ukaj
Izvor: Ekonomia Online

Politikolog Fidan Ukaj smatra da je Misija Euleks na Kosovu neuspešna i da je, kao i Specijalni sud, propali eksperiment, prenosi Ekonomija onlajn.

On je naveo da obeštećenje bivšeg tužioca Euleksa Marije Bamije, koja je dobila spor sa britanskom državom jer je, dok je bila na Kosovu, optužila pripadnike te misije za umešanost u korupciju, dokazuje da ta misija nije imala za cilj izvođenje odgovornih za kriminal i korupciju pred lice pravde.

Prema njegovim rečima, ta misija nije ostavila dobar primer lokalnim institucijama, posebno pravosuđu, kako treba primeniti zakon i krivično goniti odgovorne za kriminal i korupciju. 

"Misija Euleks na Kosovu se smatra jednom od najvećih i najskupljih misija EU, koje je EU imala u nekoj drugoj zemlji i kada se vidi iz velikog broja misija i iznosa koji je izdvojen za sprovođenje zakona možemo slobodno reći da je to propala misija. Kada kažem neuspela misija, mislimo na činjenice i argumente koje smo videli i čuli. Čuli smo kako su sastavljani dosijei o pojedinim pojedincima, kako se uzimao novac i kako su ljudi proganjani političkim pritiscima ili određenim interesima, a ova misija je bila loš primer", smatra Ukaj.

On je naveo da Misija Euleks maksimalno minimizirana i da ne postoji nijedan dobar primer iz njene prakse koji kosovskim institucijama može da posluži kao praksa koju treba da slede. 

Kada je reč o Specijalnom sudu, Ukaj smatra da je njegovo formiranje još jedan neuspeh i još jedna nepravda. 

"Kao rezultat neuspeha misije Euleksa, nažalost, formiran je Specijalni sud, što se i dalje doživljava kao sledeća nepravda, kada vidimo nepravedno suđenje vođama OVK, sa već izmenjenim optužnicama i sa produženjem pritvora koje je opet kršenje ljudskih prava, uz enormno produženjem rokova za suđenje", rekao je Ukaj.

Prema njegovim rečima, na Kosovu se videlo mnogo eksperimenata različitih misija, počev od Unmika, Euleksa i Specijalnog suda. 

"Kada kažemo da smo imali Unmik, supernacionalnu međunarodnu organizaciju misije UN i Euleks, koji je proizašao iz EU, želeli smo da budemo po standardima EU. Ali sve ove misije su došle kao eksperiment i možemo reći da su propale bez obzira što su Kosovu bile potrebne", naveo je Ukaj. 

Univerzitetski profesor Dorajet Imeri ocenio je da se pravosudni sistem na Kosovu kojim upravlja međunarodna zajednica može smatrati najslabijim.

Imeri kaže da strane misije nisu mogle da obavljaju svoj posao kako treba jer nisu našle lokalnog partnera spremnog za saradnju

"S obzirom na to da lokalni partneri, odnosno pravosudni sistem u mnogim segmentima hramlje, a posebno zbog velikog političkog uticaja, to je prirodno stvorilo određenu opštu klimu da međunarodna zajednica ili njene specijalne misije ne daju sve od sebe na Kosovu. Možemo zaključiti da specijalne misije, Unmik ili Euleks, nisu uradili svoj posao. Rekao bih da sadašnja situacija sa kojom se suočavamo, bilo sa Specijalnim sudom, bilo sa našim kontinuiranim promašajima u pravosudnom sistemu, potiče upravo iz ovih zastoja koje smo imali sistematski i kontinuirano", rekao je Imeri.

On kaže da je Kosovo izgubilo mnogo vremena i potencijala koje je teško obnoviti.

"U svakom istraživanju javnog mnjenja koje se sprovodi, institucije pravosuđa su, nažalost, niže rangirane zbog ovih pitanja o kojima sam govorio", rekao je Imeri.