Vučić: Kosovo napravilo nameštaljku u SB UN, dogovorili sa SAD, Švajcarcima, Slovencima

Aleksandar Vučić izjava iz Njujorka
Izvor: Kosovo Online

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je danas u Njujorku da je Srbija juče bila suočena sa nameštaljkom u Savetu bezbednosti UN, koja je bila dogovorena sa SAD, Švajcarskom i Slovenijom, ali da je izdržala i pokazala kako jedna mala zemlja ume da se bori za integritet protiv velikih, jer je pravda na njenoj strani.


Vučić je rekao da je pitanje Kosova za celokupnu zapadnu hemisferu rešeno još 2008. i da se 16 godina kasnije Srbija i dalje bori.

"Videli ste juče kakvu su nameštaljku napravili. Šokantno šta su uradili, pa su moral ida lažu da su te žene, a žao vam je kad vidite silovane žene, ali vam niko nije rekao da će to uraditi. A onda shvatite da je to bila zamka, da ne možete da ragujete. Videli ste da nisu brinuli, već su bili veseli. Pitao sam se, kada je kasnila sednica, o čemu je reč, a onda smo shvatili da su to dogovorili sa Amerikancima, Slovencima, Švajcarcima. Ne zna se ko je bio odvratniji, Slovenci ili neki drugi. I tad smo izdržali i pokazali kako jedna mala zemlja ume da se bori za integritet i protiv velikih, jer su pravda i istina na njenoj strani", objasnio je on.

Vučić je ponovio da je uveren da je ono što se juče dogodilo bilo dogovoreno.

"Sada se svi prave naivni. Uvereni smo da je znala i šefica Unmika Zijade, i ovde svi. A, svi se prave da nisu znali. Ono što je sigurno - iako je Vjosa Osmani rekla da su članice njenog kabineta – nijedna od nih nije član njenog kabineta. Nema ih na spisku“, rekao je Vučić.

O rezoluciji o Srebrenici: Dve najveće sile vrše pritisak, ali je Srbija ozbiljan protivnik

Vučić je, u izjavi novinarima, kazao da je i pitanje svih presuda oko Srebrenice rešeno mnogo ranije, i a zato ne razume neke u Srbiji, koji ne shvataju da se sada biju nečije tuđe izgubljene bitke i sačuva obraz srpskog naroda.

"Imao sam razgovor sa trojicom predsednika, jednim premijerom afričkih zemalja, telefonski. Imali smo ovde velika dva sastanka, ponosan sam na veliko prisustvo ljudi iz Afrike, sa 25 afričkih zemalja, što je oko 48 odsto afričkih zemalja. Posle smo imali sastanak sa latinomaeričkim i karipskim zemljama. To se pogrešno naziva brifingom, a to je razgovor sa prijateljima. Pokušali smo da objasnimo našu poziciju, da objasnim da Srbija iako mala zemlja i znamo da nemamo nikakve šanse, a pritisak se ovde pojačava i na zemlje koje su bile protiv. Biće borbe do posledenjeg dana", podvukao je on.

Vučić je kazao da najveće sile, koje su podnele rezoluciju, sada vrše pritisak, ali će imati ozbiljnog protivnika u maloj zemlji koja se drznula da brani svoju državu.

"Nemojte da donosite kolektivnu presudu, jer je upravo to što radite. To neće doprineti učvršćivanju mira, već dodatnim podelama", upozorio je Vučić.

Podsetio je da je Srbija spremna da učestvuje u osudi onih koji su počinili zločine, ali da nije spremna da prihvati plitički pečat kolektivne presude.

"Iako nismo pomenuti, svi znamo o čemu je reč i kako će se zloupotrebljavati u budućnosti. Naša obaveza je da branimo integritet srpskog naroda", kazao je predsednik Srbije.

Vučić je istakao da je Srbija zahvalna svim zemljama koje će biti na njenoj strani, ali ipak i dodao da ugled Srbije najviše pomaže, a da se to često prenebregava.

"Razgovarao sam sa Vasilijem Nebenzjom, Rusija neće podržati, sutra ću razgovarati sa predstavnikom Kine i uveren sam da će i Kina da pomogne zahvaljujući našem čeličnom prijateljstvu, ali nemojte da potpcenjujemo sebe, a to uvek radimo“, rekao je Vučić.

Ukazao je i da postoje zemlje koje ne bi podržale Rusiju, ali hoće da glasaju za Srbiju.

Priznao je da je skeptičan, jer su pritisci na zemlje članice UN sve veći.

Preneo je da jedna zemlja bila čvrsto protiv rezolucije o Srebrenici, ali je pod velikim pritiskom, pa će, ipak, biti uzdržana na glasanju.

Dodao je da je važno da se pokaže, da je veći deo zemalja bio protiv ili uzdržan.

"Šta da radite… Kad se uhvatite u koštac sa svim onim iz prošlosti, a neko hoće da naplati kad mu to odgovara… Da li zbog Gaze ili nezavisne politike Srbije… Niko neće nekog malog ko bi da bude slobodan i nezavistan“, konstatovao je predsednik Srbije.

Dodao je da i dalje čeka da mu neko objasni - čemu žurba.

"Kada su 2003. proglašavali genocid u Ruandi, sve su se zemlje sa tim saglasile. Pitali su tada sve okolne zemlje i Afrička unija je izašla sa tim stavom. A, nas nisu pitali, kao susednu zemlju. Ni BiH nisu pitali“, rekao je Vučić.

Dodao je i da se sve krilo od Srbije, da se ne bi spremila za odgovor.

"Naš posao je da se borimo za zemlju i jedino što me sada zanima su Kosovo i rezolucija o Srebrenici“, rekao je Vučić.

Komentarišući to što su predstavnici pojedinih zemalja članica UN, nakon sednice Saveta bezbednosti, prisustvovali proslavi sa Vjosom Osmani, nabrojao je da su tamo bili Amerikanci, Slovenci, Japanci, Švajcarci…

"Teško je sada da odredite poziciju Mozambika, koji je nama veoma važan. Nije lako ni za poziciju Sijera Leone koja nam je izrazito prijateljska zemlja", kazao je Vučić i najavio da će se sutra u Njujorku sastati i razgovarati sa predsednikom Sijera Leonea.

Ističe da im je jučerašnja "žurka" u UN malo pokvarena jer se pojavio neko ko je to smeo da učini.

Naglašava da to pokazuje da mnogim zemljama nisu važni argumenti.

"Imaju svoje čedo i njega će da guraju po svaku cenu", navodi Vučić.

Najstrašnija priča o referendumu – svi znaju šta se desilo, ali svi to karikiraju

Vučić je rekao i da mu je juče najstrašnija priča bila o referendumu.

Kako kaže, svi razumeju i znaju šta se dešavalo u vezi glasanja za opoziv gradonačelnika u četiri opštine na severu, a način na koji to karikiraju jasno pokazuje da neće da prihvate istinu i argumente.

Primećuje i da pričaju o iranskim dronovima na društvenim mrežama i kaže da su makar spomenuli "vučićeve dronove" ili "srpske dronove" bio bi makar ponosan na to jer jeste ponosan na proizvodnju naše namenske industrije Srbije.

"Kakav crni Iran, ali nije važno kakva je laž, važno je da je ponove 10 puta, onda to cirkuliše medijima, društvenim mrežama", kazao je.

Na pitanje šta Srbija ima ako nema na svojoj strani međunarodno javno pravo, Vučić naglašava da Srbija na svojoj strani ima međunarodno javno pravo i istinu, ali da nije moguće da se kaže da je snažnija od Nemačke, Italije, SAD...

Napominje da je u Njujorku primetio da su određene delegacije veoma zabrinute, oko 80 zemalja i dodaje da će neki od njih glasati protiv rezolucije o Srebrenici, ali da će većina biti uzdržana.

"Ali su zabrinuti zbog nedostatka inlkluzivnosti, brinu za Srbiju, a posebno jer ne mogu da dobiju odgovor zašto to u ovom trenutku. Ja znam odgovor, mislim da sam ga predstavio, ali oni će da kažu da to nije ni protiv koga, da je civilizacijsko dostignuće. Pustite to, ako je civilizacijsko dostignuće hajde sledeće nedelje da usvojimo da su Nemci počinili genocid u Jasenovcu, Kragujevcu, Kraljevu, ali nema presude jer to vi držite", kazao je.

Napominjući da će doći presude za genocid koji su Nemci počinili i nad drugim narodima, a ne samo nad Jevrejima, Vučić navodi da ne razume kako neko ne razume kakva se Pandorina kutija otvara ovom rezolucijom o Srebrenici.

Poručio je još jednom da je važno da se Srbija i njeno rukovodstvo bori i da će nastaviti da se bori, da nikada neće odustati.

"Važno je da niko ne može da nam obori glavu jer smo ponosan narod koji drži do dostojanstva, koji nije genocidni i zločinački, koji je svojim životima plaćao sloboduljblje, važno je da ćemo čuvati naš narod. Nadam se da nećemo nikada više nećemo ratovati, ali uvek ćemo se boriti za našu slobodu. Biće dobrih ekonomskih tema u maju i junu, ali nisam ja izabran da buidem predsednik samo kada je lepo", poručio je Vučić i zahvalio delegaciji Srbije koja se bori u Njujorku, ali i onima koji su u zemlji, a koji je, kaže, vole i rade na njenom napretku.