Vučić na prijemu u UN: Srbija uvek bila posvećena Povelji i rezolucijama UN, to su osnovni principi sutrašnjice

Aleksandar Vucic prijem UN
Izvor: PrintScreen RTS

Predsednik Aleksandar Vučić poručio je večeras na prijemu koji je u Ujedinjenim nacijama organizovao za stalne predstavnike u UN, da je Srbija uvek bila posvećena Povelji UN i njenim rezolucijama, jer veruje da su to glavni principi sutrašnjice.

"Srbija je, kao jedan od osnivača Ujedinjenih nacija posvećena Povelji UN i njenim rezolucijama. Verujemo da su to ključni principi sutrašnjice. Čujem da neki kažu da je potrebno manje Ujedinjenih nacija, ali mi kažemo da je potrebna veća i važnija uloga svetske organizacije. To jedini način da obnovimo mir u svetu“, istakao je Vučić.

On je rekao da Srbija uvek priznaje kada bilo ko krši međunarodni pravni poredak, a ko god da je žrtva, Srbija je na njihovoj strani.

Izrazio je uverenje da će se nastaviti dijalog sa Prištinom pod posredovanjem Evropske unije.

"Nadam se da će se uspostaviti ono što je obećano pre 11 godina, a što je preduslov za sve – Zajednica srpskih opština“, ponovio je predsednik Srbije i dodao da se nada da će to ostati preduslov za članstvo Kosova u Savetu Evrope.

Kada je reč o rezoluciji o genocidu u Srebrenici, o kojoj bi Generalna skupština UN trebalo da raspravlja početkom maja, Vučić je skrenuo pažnju diplomatama da unutar same Bosne i Hercegovine nije bilo nikakve diskusije i dogovora o tome.

Upozorio je da je odluka da se takva rezolucija predlozi, a onda možda i usvoji, odluka koja duboko deli etničke zajednice.

"Način na koji je nacrt rezolucije predstavljen je okretanje jedne zajednice od drugih“, uakazao je predsednik Srbije.

Podsetio je da su u BiH prisutni međunarodni predstavnici upravo zbog internih problema.

"Predlog rezolucije je predat mimo legitimnih predstavnika jedne nacije, srpskog naroda. Nije bilo regionalnih konsultacija. A, donošenje odluka u Generalnoj skupštini mora da bude u duhu konsenzusa“, podvukao je Vučić i podsetio da je rezolucija o genocidu počinjenom 2003. godine, usvojena pre 2015. bila predložena od strane Afričke unije, što je prvo dogovoreno na regionalnom nivou.

Ukazao je i da je Savet bezbednosti UN, a ne Generalna skupština, taj koji se bavi situacijom u BiH. S tim u vezi, uključivanje Generalne skupštine može biti mešanje u nadležnosti za koje je odgovoran Savet bezbednosti.

"Želeo sam da vam kažem da je Srbija stalno i dosledno osuđivala zločine u Srebrenici. Dvojica predsednika, Boris Tadić i ja smo lično odali počast žrtvama, a 2010. godine u Skupštini Srbije je usvojena Deklaracija koja je osudila zločin u Srebrenici“, naveo je Vučić.

Podsetio je i da je 2015. usvojen Međunarodni dan sećanja na genocid, ali i naveo da je ta rezolucija imala 84 ko-sponzora, među kojima i Srbija, što pokazuje koliko je bila inkluzivna i razliku od ove sadašnje, nije stvarala duboke podele.

Ukazao je da rezulucija o Srebrenici ima duboki opseg označavanja samo jednog strašnog zločina, bez ulaska u širi opseg rata, u kojem su počinjeni zločini na svim stranama.

"Otvaranje rana svake godine doprinelo bi nestabilnosti u celom regionu, a to ne može bit cilj predlagača. Rezolucija će stvoriti dodatnu nesigurnost unutar UN, koja neće moći da spreči rezolucije za genocide iz celog sveta. Samo će dodatno produbiti jaz među narodima“, rekao je Vučić.

Zato je u ime Srbije pozvao na na povlačenje rezolucije u ovom obliku, ali i članice da, ako to ne bude slučaj - glasaju protiv tog dokumenta.

"Potpuno smo otvoreni za svaku vrstu razgovora i pregovora, jer je ovaj proces trajao više od šest meseci, a da niko nije informisao Srbiju i deo BiH. Sve je obavijeno iza zavesa, delom tajno“, rekao je Vučič i dodao da je potrebno više razgovora i razumevanja.

"Nadam se da ćemo moći da prevaziđemo poteškoće i fokusiramo se na jačanje regionalne saradnje, ekonomske veze i to kako da zatvorimo jaz kada pričamo o zapadnim zemljama“, poručio je predsednik Srbije.

On je naveo i da je Srbija na putu za članstvo u EU.

"Verujemo da smo prethodnih godina ostvarili veoma dobre rezultate za naše građane, u poboljšanju životnog standarda, u privredi. Zahvaljujući vašim glasovima pobedili smo na izboru za izložbu Ekspo 2027“, rekao je Vučić i pozvao sve da za tri godine dođu u Srbiju i prisustvuju toj izložbi.