Vučević: Bezbednosna situacija na Kosovu izazovna i vrlo teška

Vučević
Izvor: Kosovo Online

Ministar odbrane Miloš Vučević rekao je da je za Srbiju bio značajan sajam naoružanja u Abu Dabiju da se sa jednom emiratskom firmom zaključe pregovori oko dronova kamikaza i drugih vrsta dronova, kako bi se dodatno osnažila Vojska Srbije sa nečim što do sada nismo imali, prenosi RTS.

“Time bi dodatno dramatično povećali ubojitu moć naše vojske”,  kaže ministar.

Kada je reč o bezbednosnoj situciji na Kosovu, ministar Vučević kaže da je situacija izazovna i vrlo teška.

Vučević je gostujući u Dnevniku RTS rekao da je Sajam naoružanja u Abu Dabiju bio fantastičan, uspeli su u neverovatnim okolnostima da okupe ceo svet, pored zapadnog sveta bili su predstavnici i iz Kine, Rusije Indije.

"Srbija je imala značajno prisustvo tamo. Šeik Muhamed Bin Zajed je posetio naš štand i zadržao se više od sat vremena. On je posetio svega nekoliko štandova. Srbiju vide kao ozbiljnog partnera. Za nas je bilo značajno da sa jednom emiratskom firmom zaključimo pregovore oko tih dronova kamikaza i drugih vrsta dronova i dodatno osnažimo vojsku sa nečim što do sada nemamo", rekao je ministar.

Prema njegovim rečima, time bi dodatno osnažili Vojsku Srbije, dramatično povećali ubojitu moć naše vojske.

"Da ne prenebregnemo činjenicu da i naša namenska industrija razvija određene bespilotne letelice. Nadam se da ćemo uskoro biti u stanju da uđemo u ozbiljnu proizvodnju tih dronova u Srbiji", kaže Vučević.

Napomenuo je da sve što se proizvodi u Srbiji za sve je svet zainteresovan.

"Mi smo sve prodali što imamo i mogli bismo deset puta više da prodamo. Moramo da ulažemo u nove pogone, nove linije i da otvaramo nova radna mesta", kaže Vučević.

Istakao je da naša politika ostaje takva da se gleda ko je konačni kupac i da se ne šalje na front noružanje i vojna oprema, ali imamo prava da prodajemo naše proizvode.

U cilju jačanja i modernizacije vojske, na Sretenje je otvoren i konkurs za specijalne jedinice VS.

Vučević kaže da konkurs traje do 31. marta i pozvao je sve momke i devojke do 30 godina da se prijave i da testiraju sebe.

Napomenuo je da su samo prvog dana za jednu jedinicu imali nekoliko stotina upita.

Osvrnuo se na kritike koje su upućene na to da će projekat modernizacije vojske dosta koštati, i upitao koliko košta sloboda, mir i otadžbina.

"Pored snažnog segmenta patriotizma i emocija prema svojoj zemlji, država nudi veoma dobre uslove za rad u njima. Plata je početna 220.000 dinara, a kada dodate sve po dežurstvima, terenski rad, noćni rad. Mogu da rade na svom obrazovanju. Ja verujem u ovaj projekat. Kao ministar odbrane apsolutno sam spreman da realizujem ovaj projekat. Jer kada bismo analizirali sve filozofske rasprave još 10 godina ne bismo nigde krenuli. Ja pozdravljam sve ove koji filozofiraju iz salona i TV studija, ali prvo moraju da analiziraju život i realnost", kaže ministar.

Smatra da je ulaganje u vojsku investicija u sve nas.

"Da ne bi plaćali tuđu vojsku i da ne bi izgubili državu, mir i slobodu, ovo je investicija u sve nas, a ne razbacivanje i trošenje para", kaže ministar.

Govoreći o ratu u Ukrajini napomenuo je da je Srbija za to da stane taj bratoubilački rat.