Vučević: Hvala Angoli na principijelnom stavu po pitanju teritorijalnog integriteta Srbije

Miloš Vučević
Izvor: Kosovo Online

Potpredsednik Vlade i ministar odbrane Miloš Vučević otvorio je danas sedmo zasedanje Zajedničkog srpsko-angolskog komiteta za saradnju u oblasti odbrane u Domu Garde u kasarni „Topčider“, prenosi Pink.

Otvarajući sednicu, ministar odbrane poželeo je dobrodošlicu gostima iz Angole, tradicionalno prijateljske države i izrazio zadovoljstvo što je u prilici da delegaciju te zemlje ugosti u Beogradu.

“Prošlogodišnje aktivnosti u okviru obeležavanja 100 godina od rođenja prvog predsednika Agoštinja Neta podsetila su nas na vreme kad su postavljeni temelji našeg prijateljstva i saradnje, a koja se, pre svega, ogleda u Pokretu nesvrstanih. Republiku Srbiju i Republiku Angolu vezuju istorijske veze i odnosi dugi gotovo pola veka. I obe zemlje poštuju i neguju tradicionalno prijateljstvo još iz doba nekadašnje Jugoslavije. Posebno želim da iskažem našu zahvalnost na principijelnom stavu Angole po pitanju teritorijalnog integriteta Srbije, odnosno na nepriznavanju takozvane nezavisnosti „Kosova“ kao neotuđivog dela Srbije”, istakao je ministar Vučević.

Prema njegovim rečima, naša država opredeljena je za saradnju u oblasti odbrane kroz vojnoekonomsku, vojnoobrazovnu, vojnomedicinsku, vojno-vojnu i sve druge oblasti i podsetio na posete visokih zvaničnika Angole našoj zemlji u prethodnom periodu, kao i na njihov značaj za saradnju dve zemlje.

“Posebno bih Vas zamolio, generale Neto, da ministru odbrane prenesete poziv da poseti 11. Međunarodni sajam naoružanja i vojne opreme „Partner 2023“, koji će se održati u Beogradu od 25. do 28. septembra ove godine. Za nas bi bila velika čast da nas poseti i to je još jedna potvrda snažnih prijateljskih odnosa naših država”,  naglasio je ministar Vučević.

Ministar odbrane istakao je i značaj realizacije zajedničkih komiteta za saradnju u oblasti odbrane u prethodnom i narednom periodu, a sve s ciljem doprinosa razvoju i unapređenju u oblasti odbrane naših dveju država, kao i u nastupu i poslovanju srpskih preduzeća na angolskom tržištu.

Prisutnima se obratio državni sekretar za vojnu industriju Afonso Karloš Neto, koji predvodi delegaciju Ministarstva nacionalne odbrane i veterana otadžbine Angole.

Prema njegovim rečima, ukazana je velika čast što današnjem zasedanju prisustvuje ministar odbrane Srbije te zahvalio na gostoprimstvu.

“Mi smo spremni da izvršimo balans naših zajedničkih aktivnosti i sve na osnovu toga što je dogovoreno na prethodnom šestom zasedanju. Uz sve teme kojima ćemo se baviti tokom zasedanja, ne treba da zaboravimo ulogu koju je Jugoslavija imala u svetu, a naročito što je podržavala stvaranje Pokreta nesvrstanih”, rekao je Neto.

Govoreći o nepromenjenom stavu Angole po pitanju Kosova, Neto je rekao je da su aktuelna dešavanja samo pokušaj da se oslabi Srbija i da Angola takve aktivnosti osuđuje i pruža solidarnu podršku Srbiji.

“Kada je reč o sveukupnoj saradnji, upravo našim današnjim prisustvom opravdavamo i Sporazum o vojnotehničkoj saradnji, imamo nekoliko oblasti i tema o kojima ćemo govoriti. Svakako jedna od najznačajnijih tema i oblasti saradnje je školovanje kadra i želimo da zahvalimo Srbiji koja je uvek izlazila u susret tome”, rekao je tar Neto i zahvalio na upućenom pozivu ministru odbrane Angole da poseti Međunarodni sajam naoružanja i vojne opreme „Partner 2023“ u septembru ove godine.

Današnjem zasedanju, osim delegacija Srbije i Angole, prisustvovali su predstavnici preduzeća u okviru Zajedničkog komiteta i predstavnici Privredne komore Srbije.