Vučević: Priština pravi svoju vojsku, to je kršenje Rezolucije 1244 i Kumanovskog sporazuma

Miloš Vučević
Izvor: Kosovo Online

Ministar odbrane Srbije Miloš Vučević ocenio je da Priština najflagrantnije krši Rezoluciju 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija i Kumanovski sporazum, prenosi Raša tudej.

"Priština naoružava svoje snage bezbednosti moćnim sistemima kako bi ih transformisala u vojsku Kosova", izjavio je Vučević.

Naglasio je da se "time najflagrantnije krše Rezolucija 1244 Saveta bezbednosti UN i Kumanovski sporazum".

"Osim dronova, kao donacije Turske, dobili su i druge sisteme - haubice, minibacače, protivoklopni sistem, ofanzivne sisteme. Oficire šalju na školovanje u NATO zemlje, imaju i zajedničke vežbe", naveo je Vučević.

On je ponovio da je očuvanje mira i stabilnosti nacionalni interes Srbije.

"To oružje Prištine ne može da se poredi sa vojnim potencijalom Vojske Srbije, ali su to jasne naznake da imaju strategiju razvoja svoje vojske na Kosovu", rekao je Vučević.

On dodaje da u odnosu na tu situaciju, Srbija mora da postavlja svoje operativne planove i, kako navodi, dodatno obučava vojsku i postavlja adekvatne sisteme vojne opreme.

Odlukom prištinskih vlasti i donošenjem potrebnih zakona, Kosovske bezbednosne snage (KBS) su u transformaciji u vojsku od 2018. godine. Najavljeno je da bi taj proces trebalo da traje deset godina, kada bi po tranziciji profesionalna vojska brojala 5.000 ljudi. Zadaci KBS-a u prelaznom periodu uključuju angažovanje u kriznim situacijama i civilnu zaštitu.

Po odluci Prištine o transformaciji, Sjedinjene Američke Države su 2018. godine saopštile da je to "prirodno za nezavisnu zemlju", dok je NATO objavio da je ona protiv njegovih preporuka.