Vučević: Ostavljajući Srbe bez lekova, hrane i signala Kurti želi etnički da očisti Kosovo i Metohiju

Miloš Vučević
Izvor: Kosovo Online

Potpredsednik Vlade i ministar odbrane Miloš Vučević izjavio je danas da bi Ukrajina, ukoliko bi priznala nezavisnost Kosova napravila veći problem sebi nego Srbiji, jer u tom slučaju ne bi imala kredibilitet da brani pitanje suvereniteta svoje države, prenosi RTV.

On je za televiziju Prva rekao da Srbija smatra Ukrajinu prijateljskom državom, koja nije priznala Kosovo i koja je uvek bila korektna prema suverenitetu Srbije.

Komentarišući pismo koje je 50 zapadnih političara nedavno uputilo zvaničnicima SAD, EU i Velike Britanije sa zahtevom da se kritičnije odnose prema vlastima u Beogradu, Vučević kaže da će biti još mnogo takvih pisama i da to vidi kao dokaz da je Srbija na dobrom putu i da predsednik Aleksandar Vučić vodi dobru politiku.

"Izvinjavamo im se što nismo predali Kosovo i Metohiju na tacni, što nismo predali deo svoje države, izvinjavamo se što poštujući BiH čuvamo Republiku Srpsku u skladu sa Dejtonskim sporazumom i Ustavom BiH, a mi smo obavezni da čuvamo Republiku Srpsku po Dejtonskom sporazumu, izvinjavamo se što smo vojno neutralni i što vodimo nezavisnu politiku, što smo na evropskom putu i ne želimo da sečemo veze sa državama sa kojima imamo tradicionalno prijateljstvo", rekao je Vučević.

Komentarišući zabranu uvoza srpskih proizvoda na Kosovo koja je već dva meseca na snazi, Vučević kaže da je premijer Aljbin Kurti otišao korak dalje.

"Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti dobija neke sankcije, ali on sad ide korak dalje, sad poništava preduzeća i privredna društva koja su registrovana u Prištini u skladu sa njihovom legislativom, u skladu sa pravilima privremnih prištinskih institucija zato što koriste reč Srbija, što se dešava u MTS, a najavili su i dalje ukidanje", rekao je Vučević.

Dodao je da ukidanjem preduzeća na Kosovu, prištinske vlasti dovode u situaciju da ljudi ostaju bez posla, bez lekova, hrane, bez telefonskog signala, televizijskog signala kao i da na taj način srpski narod na Kosovu vraćaju u 17. vek.

"Sve što radi Kurti, radi da etnički očisti Kosovo i Metohiju od Srba, to je njegova politička agenda, nikakvi dogovori, nikakvi sporazumi, nikava ZSO, nikakve implementacije do sada postignutih dogovora", istakao je Vučević i dodao da mora da se izbegne "scenario koji Kurti želi, a to je sukob Srbije i NATO pakta, a on da bude neki Zelenski".

On je istakao da Srbima na Kosovu mora da se pomogne "na svaki način".