Vučić: Ogromni su pritisci na Srbiju, ne podižemo borbenu gotovost

Aleksandar Vučić
Izvor: Instagram

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je pravo Hrvatske da podigne borbenu gotovost svoje vojske, ali da Srbija to neće učiniti, prenosi B92.

"Nemamo razloga da podižemo borbenu gotovost", rekao je Vučić i dodao da to nikada ne radimo predstave radi.

Kazao je da se protiv njega pravi kampanja sa ciljem da se naškodi Srbiji.

"Zašto bi oni bili na strani uspeha Srbije, kako da objasne da Srbija ima bolji klinički centar, da ima više auto-puteva, danas se približavamo po broju kilometara auto-puteva Hrvatskoj. Što bi oni bili radosni, kad sam postao predsednik Vlade BDP je njihov bio 43 milijarde, naš 32, a danas je i jednih i drugih 53 milijarde. Je l' biste vi bili srećni na njihovom mestu", upitao je Vučić.
 
Kazao je da Hrvatska mora da nađe krivca za svoje neuspehe.

"Ko im je kriv, moraju nekoga da nađu. Ja sam im kriv", rekao je on.

Vučić je naveo da Srbija ima "svoju stolicu", te da su pritisci ogromni na Srbiju i da će to biti teško izdržati.

"Do kasno sam imao razgovore sa predstavnicima više zemalja, danas ceo dan", rekao je on.

"Toliko o poštovanju nezavisnosti i prava drugih zemalja da sami odlučuju. Koliko možemo, držaćemo se, nije lako", kaže Vučić.

Odgovarajući na pitanje kako će se Srbija postaviti na glasanju na specijalnoj sednici Generalne skupštine UN (GS UN), koju je u nedelju sazvao Savet bezbednosti UN, o napadu Rusije na Ukrajinu, Vučić je rekao da za sve što se odnosi na kršenje teritorijalnog integriteta, Srbija se pridružuje, a u pitanjima koja se tiču uvođenja sankcija - Srbija se ne pridružuje, prenela je RTV.

"Što se tiče raznih glasanja, juče smo imali devet glasanja, u osam se nismo pridružili, u jednom jesmo. Danas imamo jedno, gde ćemo da se pridružimo i tako svaki dan...", rekao je Vučić.