Vučić razgovarao sa Makronom: Zamolio sam ga da uloži dodatni napor da se prištinska strana urazumi

Vučić i Makron
Izvor: Instagram @buducnostsrbijeav

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je telefonom sa predsednikom Republike Francuske Emanuelom Makronom kojem je predočio posledice opasnog razvoja situacije na Kosovu i zamolio ga da uloži dodatni napor kako bi se prištinska strana urazumila.

"Kao i uvek, otvoren i ozbiljan razgovor sa predsednikom Emanuelom Makronom, kojem sam predočio posledice opasnog razvoja situacije na Kosovu i Metohiji. Sada već neskriveno nasilje upereno protiv Srba na KiM, sve očiglednije udaljava svaku mogućnost civilizovanog razgovora i pristupa rešavanju otvorenih pitanja", napisao je Vučič na Instagram nalogu "budućnostsrbijeav".

Naveo je i da je u razgovoru sa francuskim predsednikom naglasio da Srbija ostaje privržena dijalogu i očuvanju mira.

"Naglasio sam da Srbija ostaje privržena dijalogu i očuvanju mira, iako je srpska zajednica na Kosovu i Metohiji jedina etnička grupa u Evropi koja je izložena konstantnom nasilju. Zamolio sam predsednika Makrona da uloži dodatni napor kako bi se prištinska strana urazumila i što pre vratila u okvire konkretnih razgovora, kao i da prestane da obesmišljava sve napore usmerene na deeskalaciju situacije", poručio je srpski predsednik. 

Vučić je zahvalio Makronu na spremnosti da sasluša Beograd.

"Zahvalio sam predsedniku Makronu na spremnosti da sasluša Beograd, kao i na odlučnosti da se dodatno angažuje kako bi se razrešila izuzetno složena i nadasve opasna situacija na KiM", istakao je srpski predsednik.