Vučić sa srpskom decom iz Slovenije: Da i vaši vršnjaci na Kosovu i Metohiji imaju mir

Vučić sa srpskom decom iz Slovenije.jpg
Izvor: Kosovo Online

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ugostio je danas srpsku decu iz Slovenije i poručio da će Srbija dati sve od sebe da njihovi vršnjaci na Kosovu i Metohiji imaju mir, uče u školama, kao i deca u Sloveniji i razmišljaju o budućnosti kao sva druga deca.

Vučić je rekao da je neverovatan broj ljudi koji i danas brane boje Slovenije, a vole svoj, srpski narod, čestita Božić, i bez obzira na to da li su iz Zvornika ili sa KiM, otišli u Sloveniju - nikada se nisu stideli srpskog imena i prezimena.

Podsetio je i da je čuveni dečji pesnik Jovan Jovanović Zmaj uvek podsećao da je i Hrist prvo bio dete, citirajući njegove stihove: "Po podu je zlatna slama, haj po njoj je dece splet, blago nama blago vama kada oraste mlađi svet".

"Za mene je važno da, u ne lakim trenucima za čovečanstvo i Evropu, pozovem svo srpstvo na božićnu i duhovnu sabornost", podvukao je predsednik Srbije.

Dodao je da će se danas i sutra moliti za mir, život i opstanak našeg naroda.

„Daćemo sve od sebe da vaši vršnjaci, naša deca na Kosovu i Metohiji imaju mir, uče u školama kao i vi, da razmišljaju o svojoj budućnosti kao i vi. Verujem da je važno da vas zamolim da čuvate svoj jezik, srpsko ćirilično pismo, da brinete o svom narodu kako u Sloveniji, tako i Srbiji, Srpskoj, Crnoj Gori, Kosovu i Metohiji, i na svakom drugom mestu", dodao je Vučić.

Kazao je i da će se mnogi vratiti u Srbiji, a neki zastupati naš narod u Sloveniji ili drugim zemljama.

"Želim da u miru i slozi provedete Božić", poručio im je predsednik.

Zahvalio se svima, od šefa Uprave za Srbe u regionu i dijasporu, do nastavnika i roditelja, koji se, kaže, bore da se srpsko ime sačuva van granica naše zemlje, gde je mnogo naših ljudi, zbog čega to postaje veliki i važan posao za sve nas.

"I patrijarhu i svim vernicima, celom srpskom narodu čestitao bih Badnji dan, i nadam se, i moliću se za to da sutrašjni Božić donese mir, blagostanje, da Srbi jedanput u svojoj istoriji izbegnu stradanja koje nisu mogli da izbegnu u prošlim ratovima, da sačuvamo svoju zemlju i decu, da gradimo mirnu budućnost", rekao je Vučić.

Vučić je danas, na Badnji dan, u zgradi Predsedništva na Andrićevom vencu, organizovao prijem za decu srpske nacionalnosti iz Slovenije, koja borave u poseti Beogradu povodom božićnih praznika i podelio im paketiće.

U ime srpske dece iz Slovenije, obratila je devojčica Agnija Limopoljac, koja je rekla da im je svima velika čast da budu u Beogradu sa predsednikom Srbije na Badnji dan, jer na taj način sa samog izvora uče o tradiciji srpskog naroda.

"Volimo da učimo srpski jezik, ćirilicu, istoriju i zato smo redovni đaci dopunske škole srpskog jezika u Sloveniji i aktivni članovi srpske zajednice u Kranju, Mariboru, Ljubljani, Velenju, Celju, Kopru", rekla je Limopoljac.

U ime svih učenika i nastavnika srpske škole, zahvalila je predsedniku Vučiću na gostoprimstvu, poklonila mu portret sa motivima Srbije, i pozvala ga bude njihov gost u Sloveniji, gde je uvek dobrodošao.

Prijemu su prisustvovali i direktor Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Arno Gujon i poslanica Sanja Lakić.

Srpsku decu iz Slovenije juče je ugostio i patrijarh SPC Porfirije, u Hramu Svetog Save.