Vučić: Smisao Kurtijeve odluke o mostu je da nas uvuče u rat, Srbija neće biti u vojnim blokovima

Aleksandar Vučić
Izvor: Instagram/buducnostsrbijeav

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je odluka Skupštine opštine Severna Mitrovica da se otvori Most na Ibru odluka čiji je smisao da Beograd uvuče u rat i da nije slučajno što se to dešava uoču razgovora u Briselu 2. maja. Vučić je podvukao i da Srbija ne želi da postane članica NATO, ili nekog drugog vojnog bloka.

"Ako je to smisao, da nas uvuče u rat, ja to ne razumem", rekao je Vučić novinarima.

"Zar nemaš neke druge snove, da ti ljudi žive bolje i imaju platu veću od 450 evra, daj hvali se nečim drugim. Poseti Orahovac, Suvu reku pa napravi nešto za tamošnje vinare. Nemoj da se baviš samo izazivanjem problema", poručio je Vučić predsedniku vlade privremenih prištinskih institucija Aljbinu Kurtiju.

Predsednik Srbije je dodao da je čudno što neko to radi baš pred novu rundu dijaloga 2. maja.

"Zato su služili ovi izbori, sada neki mogu da pređu most iz Južne u Severnu Mitrovicu da glasaju", rekao je Vučić.

Vučić je dodao i da Srbija "preko njegovih leđa" neće postati članica nijednog vojnog pakta u naredne četiri godine.

"Nije problem. Smenite kompletno rukovodstvo SNS i izaberite neko novo rukovodstvo koje hoće u NATO i tad ni ja neću biti deo tog tima. Ja smatram da je ispravna politika Srbije da bude vojno neutralna. Za takvu politiku se zalažem kao predsednik Republike i to ću nastaviti da činim kao vrhovni komandant još ove četiri godine", rekao je on.

Na pitanje kako komentariše aspiracije Kosova da postane član NATO, Vučić je rekao da to neće biti lako, jer u Alijansi postoje četiri zemlje koje ne priznaju Kosovo.

"Čak i ako jednu zemlju nagovore da postane priznavač, vrlo snažan otpor će postojati kod Španije, ali i kod nekih zemalja priznavača, poput naših prijatelja, braće i sestara iz Mađarske", rekao je Vučić i istakao da to ni na koji način ne zavisi od Srbije.

On je rekao da se Prištini žuri i da pokazuje preveliku nervozu.

"Što vam se toliko žuri? Što ste toliko nervozni? Negde im se žuri. Izgleda da nisu baš sasvim sigurni kako će to da izgleda u Ukrajini, pa da požure što pre, a i naravno da se na Srbiju izvrši dodatni pritisak, ne bi li Srbija bila kriva za sve, ne bi li Kurti mogao da glumi Zelenskog", naveo je Vučić.

Predsednik Srbije je poručio da je na Beogradu da proba da stiša strasti i da razgovara sa Kforom.

"Da probamo da zaustavimo nemire, ali čovek (Kurti) svakoga dana proizvodi događaje koji treba da izazovu haos. Meni ne može da padne na pamet šta je to što sutra može da uradi, ali verujte mi da on ima već tri nove ideje kako će da zagorča život Srbima i kako da ih otera. To im je jedina politika. Drugu politiku nemaju. Samo se pitam kada će to ovi sa Zapada da vide, ako uopšte budu hteli da vide", rekao je Vučić.

Komentarišući odluku Saveta Evrope da započne proceduru učlanjenja  Kosova u tu organizaciju, istakao je da je to "jedna posebna sramota", te da se nikada u istoriji tako nešto nije desilo.

"Misle da mogu sve, ali dočekaćemo trenutak kada će se uspostaviti nešto drugačiji odnosi snaga, u smislu većeg poštovanja međunarodnog javnog prava, nego što je danas slučaj", zaključio je Vučić.