Vučić: Za njih je liturgija provokacija

Hram Hrista Spasa/Priština
Izvor: Večernje novosti

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je danas da je međunarodnoj zajednici uputio apel i molbu da vode računa da nam se ne dogode incidenti i bilo šta što bi moglo da ugrozi mir i stabilnost u regionu.

"Kada sam sam uputio apel za stabilnost i mir, onda su rekli da ne bude provokcija sa vaše strane. Znate koja je provokacija sa naše stane? To je držanje liturgija u srpskim crkvama koje su, kako tvrde, dobile zemljište tokom vladavine Slobodana Milosevića. Liturgija u crkvi u Prištini je provokacija", rekao je Vučić danas na konferenciji za novinare.

Kako je dodao, nakon što je čuo te reči, ostao je bez teksta na 30 sekundi.

"Provokacija nisu grafiti, ni što mokre pored crkava. Ništa nije provokacija, već verski obred u SPC", rekao je Vučić.

On je najavio i da će se u narednih sedam dana organizovati sastanci sa predstavnicima naroda na Kosovu o svim pitanjima.

Predsednik Srbije je rekao i da je ponosan na srpsku delegaciju koja je za dijalog u Briselu imala pripremljeno sve do detalja, uključujući dokumentaciju svih grobalja na Kosovu, koja su uništena i svih crkava i manastira koji su oštećeni. 

Kako je ukazao, tokom razgovora, bilo je nastojanja da se pokrene pitanje energetike, ali se to nije desilo, jer niko nije želeo da razgovara o tim pitanjima kao što je trafostanica Valač.