Zbog svađe Banožića i Milanovića, hrvatski vojnici će dvaput biti ispraćeni u misiju na Kosovo

Hrvatski vojnici
Izvor: Tviter

Zbog svađe ministra odbrane Marija Banožića i hrvatskog predsednika Zorana Milanovića, hrvatski vojnici koji idu u misiju Kfora na Kosovu danas će biti ispraćeni u Varaždinu dvaput, prenosi hrvatski "Tportal".

Kako navodi taj medij, prvo je u nedelju Milanovićev kabinet poslao najavu da će u ponedeljak prisustvovati ispraćaju vojnika koji se održava u 14 časova, a potom je iz Banožićevog ministarstva najavljeno da će ministar prisustvovati ispraćaju, ali u 12 časova.

Iako to nije navedeno u pozivu Ministarstva odbrane, jasno je da je Banožić odlučio da održi oproštaj kako bi izbegao susret sa Milanovićem, a odabrao je raniji termin da bi omalovažio predsednika, jer će se ispostaviti da je on u kabinetu premijera, a predsednik je bio samo na reprizi.I tako će oproštaj biti održan dva puta, jednom za Banožića i drugi put za Milanovića, piše "Tportal".

Kako se u tekstu dodaje, vojnici koji idu u misiju Kfora na Kosovu postrojavaće se dva puta, govornici će se obratiti dva puta, sviraće se himna, a porodice vojnika koji idu u misiju će dva puta grliti svoje muževe i žene, očeve i majke, braću i sestre, sinove i ćerke.

"Tportal" podseća da ovo nije prvi put da se dva puta održavaju svečanosti zbog svađe ministra i vrhovnog komandanta.

Na primer, kadetima koji su ove godine završili studije na Hrvatskom vojnom fakultetu ministar je prvo dodelio prijem u aktivnu vojnu službu, a potom im je predsednik, na posebnoj svečanosti, dodelio prve oficirske činove koje su upravo stekli. Tako su i oni dva puta stajali u redu za praktično istu stvar, dva puta salutirali i rukovali se sa zvaničnicima, a porodice su im dva puta čestitale na uspehu.

Zbog prepirke i nesaradnje predsednika Hrvatske i ministra odbrane, dodaje se u tekstu,  ugrožen je ceo sistem vojne i nacionalne bezbednosti Hrvatske, jer se dva meseca nakon što je Milanović pokrenuo razrešenje nisu usaglasili oko kandidata i imenovali novog direktora Vojnobezbednosno-obaveštajne agencije, umesto generala Ivice Kindera.

Naime, Banožić je trebalo da predloži kandidata, a Milanović i premijer Andrej Plenković potpisuju imenovanje ako se slože s njim. Koliko je javnosti poznato, Banožić još nije uputio predlog i zato je Kinder, osoba koja je zapravo smenjena sa funkcije, još uvek na toj poziciji, dok se ne imenuje njegov naslednik. Svaki dan dolazi na posao, izdaje naređenja i, što je najvažnije, bavi se najtajnijim informacije i dokumenta iz vojno-bezbednosnog sistema.