Žiofre: Pristupanje EU - proces koji se zasniva na zaslugama

Beograd_240329_Emanuel Žiofre
Izvor: Kosovo Online

Šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Emanuele Žiofre rekao je da je pristupanje Evropskoj uniji složen proces koji se zasniva na zaslugama i istakao da su Srbija i Crna Gora najnaprednije u regionu kada je reč o procesu proširenja, prenosi RTV.

"Ono što se nije promenilo jeste da je pristupanje Evropskoj uniji ostao proces koji se zasniva na zaslugama, a to znači da je ključ ubrzanje sprovođenja reformi i to važi za sve zemlje koje su na putu ka članstvu, pa tako i za Srbiju, koja je sa Crnom Gorom najnaprednija u procesu proširenja", rekao je Žiofre.

Kako je rekao, po Planu rasta za Zapadni Balkan, za period od naredne četiri godine, izdvojeno je šest milijardi evra, a prve tranše novca očekuju se pre leta.

"Da bi se to postiglo neophodno je da se završi rad na reformskoj agendi. Vrlo intenzivno radimo sa Vladom Srbije na finalizaciji ovog dokumenta koji će posle toga zemlje članice morati da usvoje i onda će uslediti prvo plaćanje. Reformska agenda će sadržati određene korake i preduslove koji će morati da se ispune da bi naredne tranše u decembru i narednim godinama mogle da se realizuju. Iznos prve tranše će biti šest do sedam odsto ukupnog iznosa", kazao je Žiofre.