Ahmeti: Ne može da bude manje od 25 odsto Albanaca na popisu u Severnoj Makedoniji

Ali Ahmeti
Izvor: Tanjug

Lider vladajuće albanske partije u Severnoj Makedoniji DUI Alji Ahmeti izjavio je da Albanaca u toj zemlji na predstojećem popisu ne može da bude ispod 25 odsto, koliko ih je inače bilo na poslednjem popisu u toj zemlji, koji je sproveden pre 19 godina, prenosi Tanjug.

Ahmeti je tu konstataciju obrazložio time da Albanci u Severnoj Makedoniji imaju stopu nataliteta koja je u porastu.

Inače visoki funkcioner Ahmetijeve stranke Arebr Ademi je prošle sedmice izjavio da ta stranka neće priznati rezultate popisa u Severnoj Makedoniji ukoliko se pokaže da su Albanci u toj zemlji ispod 20 odsto stanovništva.

Ademi, koji je i bivši ministar obrazovanja, naveo je da je u školskoj 2017/2018. godini upisano 121.727 Makedonaca, odnosno 64,22 odsto i 60.709 Albanaca, odnosno 32,15 odsto.

Takođe poslanik iz redova opozicione Alijanse za Albance u makedonskom Sobranju Halil Snopče izjavio je da je procenat Albanaca u Severnoj Makedoniji preko 29 odsto.

"Ukoliko uzmemo podatke iz 2002. godine i analiziramo statisticke brojke rođenih i preminulih od 2013. do 2019. godine, garantujem da su Albanci iznad 29 odsto", rekao je Snopče.

Popis u Severnoj Makedoniji bi trebalo da bude sproveden u aprilu ove godine. Prvobitno je trebaolo da se održi prošle godine, ali je zbog pandemije korone virusa odložen.

 

Pero
28. Januar 2021.
Samo kaži koliko i biće tako. Nečuvena glupost.