Glasovi iz Srbije preko tranzitnih pošta u Severnoj Makedoniji ili Crnoj Gori

glasanje putem pošte
Izvor: Reporteri

Građani Kosova sa biračkim pravom koji žive van teritorije Kosova, od 13. do 21. januara moći će da se registraciju i glasaju putem pošte za izbore koji će biti održani 14. februara, prenosi Reporteri.

To se odnosi i na građane Kosova srpske nacionalnosti koji žive van Kosova.

"Od 2. do 12. februara je period glasanja putem pošte i ovo se odnosi na sve glasače, koji su uspešno registrovani kao glasači van Kosova“, rekao je portparol Centralne izborne komisije Valjmir Elezi za RSE.

Dodao je da je CIK na svojoj veb stranici saopštio detalje o tome kako da se građani mogu prijaviti kao birači van Kosova, bilo preko pošte, na faks CIK-a ili e-adrese glasačke službe CEC.

Kao što je CIK ranije najavio, podnosilac prijave putem mejla može da zahteva da pored sebe registruje i članove uže porodice sa istim prezimenom.

Kao što je navedeno u uputstvu CIK, na obrascu za prijavu za registraciju podnosilac prijave mora da unese svoj telefonski broj, a prijava će biti verifikovana sa tri poziva na taj broj.

"Ako se podnosilac prijave ne javi na telefon, njegov zahtev će biti odbijen“, navodi se u uputstvu CIK.

Za srpske građane koji žive u Srbiji koji imaju pravo glasa na Kosovu, ostaje izazov kako da podnesu svoje prijave da se registruju kao glasači u inostranstvu, kao i da pošalju svoje glasove.

Na vanrednim parlamentarnim izborima 2019. godine određeni broj glasova koji su došli iz Srbije na Kosovo proglašeni su nevažećim jer nisu došli poštom. Pošta Kosova i Pošta Srbije nemaju nikakav sporazum o prometu pošiljki.

To potvrđuje vršilac dužnosti direktora Pošte Kosova Dževdet Smakići.

On je rekao da državljani kosovskih Srba koji žive u Srbiji i imaju pravo glasa na Kosovu mogu glasati na isti način kao i na vanrednim parlamentarnim izborima. od 2019. godine, tranzitom u pošti Severne Makedonije, sa kojom Pošta Kosova ima sporazum, koji je i dalje na snazi.

"Budući da Zakon o izborima predviđa da se glasanje može vršiti poštom, građani Kosova, koji su državljani sa biračkim pravom i žive u  Srbiji, mogu da koriste isti način na koji imaju korišćeni građani 2019. i redovno glasaju. Tranzit imamo preko pošte Severne Makedonije. Ako pošalju preko pošte u Crnoj Gori, imamo s njima dogovor o međunarodnom saobraćaju i redovno se glasovi prihvataju“, rekao je Smakići.

On je naglasio, da će u suprotonom njihovi glasovi biti neregularni i nevažeći.