BiH: Građani se nakon protesta okupili ispred sedišta Kancelarije visokog predstavnika

Građani Sarajeva ispred OHR
Izvor: RSE

Nekoliko desetina građana nalazi se u Sarajevu ispred sedišta Kancelarije visokog predstavnika (OHR) u Bosni i Hercegovini (BiH) nakon održanih protesta na kojima je tokom večeri bilo nekoliko hiljada prisutnih, prenosi Radio slobodna Evropa.

Protesti su održani zbog mogućih najava izmena Izbornog zakona BiH.

Okupljeni građani najavljuju da će ostati celu noć ispred zgrade OHR-a. Nastavak protesta, kako su izjavili, planiran je za sutra ujutru u devet sati.

Razlog je dokument koji se pojavio u javnosti, a koji predstavlja navodni nacrt odluke visokog predstavnika Kristijana Šmita kojom planira izmeniti Izborni zakon BiH, te deo i Ustava Federacije BiH, jednog od dva entiteta BiH.

Poziv na protest, koji je obezbeđivalo nekoliko desetina policajaca, uputile su opozicione stranke Socijaldemokratska partija (SDP), Naša stranka i Narod i pravda (NiP).

Prisutnima se obratio predsedavajući državnog Predsedništva Šefik Džaferović, koji je pozvao visokog predstavnika da u toku predizborne kampanje ne menja Izborni zakon BiH.

Građani su negodovali zbog Džaferovićevog obraćanja.

Na protestima je bila i Azra Zornić koja je tužila Bosnu i Hercegovinu, jer joj nije bilo dozvoljeno da se kandiduje za Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH i Predsedništvo BiH, pošto se ne izjašnjava kao pripadnica konstitutivnih naroda u BiH. Evropski sud za ljudska prava je presudio u njenu korist u julu 2014. godine.

"Ovo je poruka onim zemljama koje podržavaju gospodina Šmita da nametne nešto što će zauvek izbrisati Bosnu i Hercegovinu sa lica zemlje", izjavila je Zornić, koja je najavila sutrašnje proteste na kojima, kako je rekla, neće učestvovati predstavnici stranaka.

Dokument o promeni izbornog zakonodavstva i dela Ustava Federacije BiH izazvao oštre osude političkih partija iz Sarajeva, jer se njime, prema njihovim tvrdnjama, predviđa cementiranje etničkih podela u Bosni i Hercegovini.

Iz OHR-a do sada nije bilo oglašavanja o tom dokumentu, kao niti o tome planira li Šmit doneti odluku.

Prethodno je više političkih partija protekle sedmice saopštilo kako su vođene konsultacije o Izbornom zakonu sa Šmitom.